Belföld

Eltűnhet a térképről Kolontár

Az ajka környéki ingatlanosok szerint igen kicsi az esélye annak, hogy megmarad Kolontár, amelynek mélyen fekvő részére több százezer köbméter vörösiszap zúdult hétfőn. Az ott élők többsége költözni akar, és ebbéli szándékukat maga a kormányfő is erősítette, amikor a helyszínen azt mondta: itt élni nem lehet.

Orbán Viktor csütörtöki kijelentése a község majd ezeréves története során sokszor sokak szájából elhangzott már.

A törökdúlás után az életben maradt helyiek érezhették úgy, hogy Kolontáron nincs jövő, száz évvel később pedig az akkor még segédtanítóként dolgozó Táncsics Mihály hagyta ott a falut a mérhetetlen nagy szegénység miatt.

A jobb élet reményében a 48-as forradalom ikonjához hasonlóan sokan szedték már a sátorfájukat, de Kolontárt eddig nem fenyegette az elnéptelenedés veszélye.

Pedig a timföldgyár vörösiszap-lerakójának közvetlen közelében élni nem egy életbiztosítás, de ezt talán elfogadta az a 804 ember, akinek a lakcímkártyáján a Kolontár helységnév szerepel.

Eltűnhet a térképről Kolontár 1

A hétfői gátszakadás azonban örökre megváltoztatott minden. A bombabiztosnak nevezett tározóból kiszabadult 700 ezer köbméter veszélyes anyag ezrek életét vágta tönkre. A vörösben úszó házak takarítása ugyan már elkezdődött, de a tulajdonosok nem hisznek abban, hogy itt valaha is normálisan lehet élni.

„Kolontárnak vége”

Aki a falu magasabban fekvő részén él, és nem kapott az iszapból az se számíthat semmi jóra, mondta a Figyelőnetnek a térségben működő egyik ingatlaniroda ügynöke. Nevét nem vállalta, azt azonban már most borítékolta, hogy a házakat lehetetlen lesz eladni.

10-15 millió forint között már takaros kis otthont lehetett venni, egészen hétfő délutánig. Ezt az árat már senki sem fogja megadni – véli a szakember, aki szerint a katasztrófa miatt minimum 30-40 százalékkal leértékelődnek a környék ingatlanjai.

Ami rossz Kolontárnak, az jó lehet Ajkának, mondja egy másik ingatlanos. Szerinte ezek után ugyanis senki sem akar majd egy olyan településen élni, ahol még nem lehet tudni, hogy 10-20 év múlva például milyen egészségügyi következményei lesznek a vörösiszapnak.

Eltűnhet a térképről Kolontár 1

Százak dönthetnek majd a költözés mellett. Az ingatlanos szerint a munka miatt messzire senki sem fog költözni, így valószínű, hogy Ajkán egy picit nőhetnek majd a lakásárak.

A hivatalos közlés szerint összesen 10 hektárnyi területre ömlött ki a vörösiszap, ami Kolontáron 2 utcában 40, Devecseren 19 utcában 244, Somlóvásárhelyen 1 utcában 14 házat érintett.

Pintér Sándor szerdán még azt mondta, nem igaz, hogy tömeges házelhagyásra készülnének az érintett falvak lakói. A belügyminiszter ugyanakkor közölte, ha mégis lesz ilyen, akkor azzal foglalkozni kell. Eltűnhet a térképről Kolontár 1
Csütörtök reggel Orbán Viktor miután megnézte a katasztrófa helyszínét igen lesújtó nyilatkozatot tett.

A kormányfő újságíróknak azt mondta, nem látja értelmét annak, hogy helyreállítsák azt a területet Kolontáron, amelyet elöntött a vörösiszap.

“Itt helyreállításnak, a hídon túl, nem látom az értelmét. (..) Valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt a faluban, egy új területet meg kell nyitni, ezt pedig valószínűleg be kell keríteni örök mementónak” – közölte a kormányfő.

A helyi ingatlanosok szerint ez a nyilatkozat egyre valószínűbbé teszi annak a szomorú ténynek a beismerését, hogy Kolontárnak csaknem ezer év után vége.

A vörösiszap-katasztrófa további híreit itt olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik