Belföld

“Az ország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája”

A kormányszóvivő kijelentette: senkit sem hagynak magára.

Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája történt hétfőn, amikor átszakadt a Kolontár melletti iszaptároló gátja – közölte Nagy Anna pénteken rendkívüli, nemzetközi sajtótájékoztatón, Budapesten.

Négyen meghaltak, három eltüntet még mindig keresnek, több mint 150 sérültet láttak el, több mint 60-an pedig még kórházban vannak – mondta a kormányszóvivő. Nagy Anna kijelentette: a kormány nem hagy magára senkit.

Pénteken délelőtt érkezett a hír, hogy ötre emelkedett a katasztrófa halálos áldozatainak a száma, miután az egyik súlyos sérült elhunyt a veszprémi kórházban.

Péntekre több mint ezer hektárra nőtt a vörösiszap által elöntött területek nagysága – mondta Pintér Sándor belügyminiszter a nemzetközi sajtótájékoztatóján. Az ajkai üzem termelésének felfüggesztése vasárnapig mindenképpen fennmarad. A belügyminiszter azt is elmondta, hogy a nehézfémeket a fenékgátakkal sikerült a felszínen tartani, az ivóvízbázis tehát nincs veszélyben.

Nemcsak környezetvédelmi, hanem építészeti szempontból is soron kívül ellenőrzik a magyarországi vörösiszap-tározókat – közölte Pintér Sándor.

“Leellenőrizzük, hogy azok a tározók”, amelyeket 15-40 évvel ezelőtt alakítottak ki, megfelelnek-e a mai kor követelményeinek – mondta, hozzátéve: ezeket figyelembe véve határozzák meg, hogy a későbbiekben milyen megerősítésükre, kezelésükre lehet szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik