Belföld

Megsemmisítették a soroksári kisebbségi választás eredményét

Megsemmisítette a XXIII. kerületi cigány kisebbségi választás eredményét csütörtök esti ülésén a Fővárosi Választási Bizottság (FVB), mert úgy ítélte meg, érdemben befolyásolta a voksolás eredményét az, hogy szervezetten szállítottak az egyik jelölt megbízásából választókat a szavazókörbe.

Ha a határozattal szemben nem érkezik jogorvoslat a Fővárosi Bírósághoz két napon belül, akkor az jogerőre emelkedik, és a cigány kisebbségi választást 30 napon belül meg kell ismételni.

Az egyik jelölt, Raffael László (Lungo Drom) azért fordult a kerületi választási bizottsághoz, mert egy másik jelölt szervezetten, autóbusszal szállíttatott szavazókat a Jahn Ferenc Kórháztól a soroksári kisebbségi szavazókörbe. A helyi bizottság megállapította a jogsértést, de Raffael László fellebbezett a döntés ellen, és azt is kérte az FVB-től, hogy semmisítse meg a választás eredményét.

Az FVB csütörtök este úgy ítélte meg, a kampánycsendsértés érdemben befolyásolta a voksolás eredményét, ezért az eredményt megsemmisítette. (A választási eljárási törvény szerint mások mellett kampánycsendsértésnek minősül a választópolgárok szavazásra történő szervezett szállítása.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik