Belföld

Bűnös mulasztás miatt pusztult el Felsőzsolca

Megkezdődött a térség árvízvédelmi rendszerének felülvizsgálata.

Évek óta tudtak a hatóságok arról, hogy Felsőzsolcát bármikor elöntheti az ár, mégsem tettek semmit – értesült a Magyar Hírlap. Egy mérnöki iroda a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. megbízásából részletes terveket készített, miként lehetne elkerülni a katasztrófát, de javaslatait lesöpörte az asztalról a Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. (Ennek vezetőjét, Pintér Istvánt a júniusi árvíz után menesztette a környezetügyi államtitkár.)

A tervezőiroda most ingyen elküldte a terveket az új felsőzsolcai önkormányzatnak. Az iratokhoz az ügyvezető levelet is mellékelt, amelyben azt írja, hogy különösen fájó a pusztítás annak tudatában, hogy az elkerülhető lett volna. A felsőzsolcaiaknak elküldött terv szerint a Kis-Sajót egy rövid mesterséges mederben átvezetné az M30-as és a 3-as főút csomópontja alatt, így az az autópálya túloldalán torkollna a Sajóba.

Az elképzelés gáterősítést és gátépítést is tartalmaz több kilométeren, ráadásul összeegyeztethető a miskolci oldalra elképzelt logisztikai központ terveivel. A területi vízügyi hatóság vezetői kormányzati engedély nélkül nem nyilatkozhatnak, de a Magyar Hírlap névtelen forrása azt állította, hogy megkezdődött a térség árvízvédelmi rendszerének felülvizsgálata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik