Belföld

Vörösiszap: rendőrautóból válaszolt az igazgató

A katasztrófa sújtotta rész megsemmisítését követelik a kolontáriak.

A vörösiszappal elöntött és részben lakhatatlanná vált kolontári településrész eldózerolását követelték a Veszprém megyei település lakosai a szerda esti lakossági fórumon. A lakosok bejelentették: pertársaságot alakítanak a katasztrófát okozó MAL Zrt. ellen, és a kártalanítási eljárás képviseletével egy budapesti ügyvédi irodát bíztak meg.

A lakosság felháborodva hallgatta a MAL Zrt. műszaki igazgatójának kitérő válaszait, azokra a kérdésekre, amelyeket nem csak kárt szenvedett emberek, hanem a polgármester is megfogalmazott. Mivel nem kaptak kielégítő válaszokat a műszaki igazgatótól – aki egy rendőrautóban ülve válaszolt a kérdésekre, amelyet körbe vettek a helyiek – csütörtökre újabb lakossági fórumot hívtak össze. Erre ismét meghívták a MAL Zrt. vezetését.

Kolontáron a polgármester közlése szerint 35 ház vált lakhatatlanná, négy halálos áldozat van a településen. Három embert még keresnek.

Volt katasztrófavédelmi terv

Volt kárelhárítási és katasztrófavédelmi terve a MAL Zrt.-nek, de az események villámgyorsan következtek be hétfő délután – mondta Deák József, a cég műszaki igazgatója. A műszaki igazgató nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a cég milyen megoldásokat tud ajánlani a kárt szenvedett lakosok kártalanítására, és arra sem, hogy ki tehető felelőssé a négy halálos áldozatot követelő tragédiáért.

“A felelősség kérdését majd a vizsgálatok állapítják meg” – mondta Deák József. Mint hozzátette, “hasonló jellegű eseményt nem várunk, és nem számolunk vele”.

Mécsesek Kolontáron

Több tucat mécsest gyújtottak szerda este Kolontáron azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik a két nappal ezelőtti iszaplavina okozta tragédiában haltak meg.Fekete szalaggal áthúzott keretben látható annak a férfinak a fotója, aki az autójában ült, amikor elsodorta a zagytározóból kiömlő, több méter magasan hömpölygő vörös iszap.

Gyertyák égnek a 14 hónapos gyermek, valamint Kolontár másik két áldozatának emlékére is, és a gyertyagyújtó tucatnyi ember azért fohászkodik, hogy a még eltűntként nyilván tartott három embert élve találják meg.

Háborognak a devecseriek

Teljes földcserét követeltek a vörösiszappal szennyezett területen a devecseri önkormányzat szerda esti lakossági fórumán résztvevő helyi lakosok. A Veszprém megyei város művelődési házában tartott fórumon a vegyi katasztrófa következményeinek felszámolását irányító devecseri és megyei vezetők válaszoltak az egybegyűlt több mint száz helyi lakos kérdéseire. A fórum résztvevői erősen kifogásolták, hogy az iszapömlésért felelős cég képviseletében senki nincs jelen. A felszólalók egyebek mellett követelték, hogy a városban és annak környékén a szennyezett területeken cseréljék ki az iszapos földet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik