Belföld

Vizhiány van Kolontáron

A katasztrófavédelem vezetője szerint a kolontári embereknek elsősorban vízre, tartós élelmiszerre, takaróra, kabátra, zoknira van szüksége, de mindenféle adományt továbbítanak, ha az bontatlanul, a szavatossági idő figyelembevételével érkezik. Devecserben már ma elkezdik kiosztani a gyorssegélyt.

Antal Bernadettnek, a veszprémi Lapterjesztő Kft. munkatársának tájékoztatása szerint már elindítottak 2020 palack 1,5 literes ásványvizet a településre.

A gyűjtőpontokat regionális raktárakban alakították ki: a segíteni szándékozók Budapesten a XXI. kerületben, a II. Rákóczi Ferenc út 195-197., Győrben a Zöld utca 22., Debrecenben a Rigó utca 56., Tatabányán a Búzavirág út 3., Miskolcon a Repülőtéri út 4. és Veszprémben a Gerenda utca 4-6. alatti címre vihetik adományaikat hétfőtől-péntekig, 8 és 16 óra között.

Szerdától osztják a gyorssegélyt Devecserben

Már szerdán megkaphatják készpénzben a házankénti 100 ezer forintos gyorssegélyt a vörösiszap-katasztrófa devecseri károsultjai.

Toldi Tamás devecseri polgármester a helyszínen az MTI-nek elmondta: amíg világos van, addig dolgoznak az elöntött házaknál, szürkületkor pedig, 18 órakor a művelődési házban lakossági fórumot tartanak, ahol megkezdik a 100 ezer forintos gyorssegélyek kiosztását.

A polgármester hangsúlyozta: mindent elszállítanak, ami csak érintkezett a szennyező, mérgező vörös anyaggal. A munkát ugyanakkor hátráltatja, hogy Ajkánál, ahol az összegyűjtött anyagot lerakják, felázott a talaj, alig lehet közlekedni, és emiatt a konténerszállító teherautók ott vesztegelnek.

Takarítószereket is adományoztak

A takarításhoz szükséges eszközöket indított útnak szerdán a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a vörös iszap által károsított településekre. Az élelmiszer és a személyes higiénés eszközök után a többi között vödröt, lapátot, felmosórongyot, gumikesztyűt, gumicsizmát adományoz a segélyszervezet a bajba jutott lakosságnak – közölte Fekete Dániel kommunikációs vezető. A segélyakció költségeit az elsők között jelentkező British American Tobacco 600 ezer forintos támogatása fedezi.

A szervezet folytatja a károk felmérését, hogy a továbbiakban segítséget tudjon nyújtani az ingatlanok helyrehozatalában és az ingóságok pótlásában is. Megérkeztek az első nagy felajánlások: a Vitézy Tamás, Gerendai Károly és Medveczky Balázs által alapított Nemzeti Összefogás Alapítvány 6 millió forinttal támogatja a károsultakat.

A segélyszervezet az 11705008-20464565-s számlaszámon “Vörösiszap károsultjainak megsegítése” megjelöléssel vagy a www.segelyszervezet.hu oldalán fogad adományokat, a segíteni szándékozók a 06 1 205 3955 telefonszámon kérhetnek csekkeket a vörösiszap miatt kitelepített családok támogatásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik