Belföld

Tévedés: nem a gátrepedés látható a műholdképen

A helyszínen készült fotókból kiderül, hogy a vörösiszap-tározó nem a feltételezett sérülésnél szakadt át. A Greenpeace elismerte, hogy hibázott.

Helyreigazítást adott ki a Greenpeace azt követően, hogy keddi közleményükben hibásan állították, hogy a vörösiszap-katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken már látszik a gát repedése. A környezetvédő szervezet a Napi Ász honlapján megjelent Google Earth fényképekre hivatkozott.

„A megjelent műholdfelvétel óta az MTI munkatársának sikerült lefotózni a gátszakadás valós helyszínét. Sajnáljuk, hogy téves sajtóinformációkra hagyatkoztunk” – olvasható a helyreigazításban.

Az MTI-s fényképet jobban megvizsgálva ugyanis világosan látszik, hogy a Napi Ász Online-on bemutatott műholdfelvételekkel ellentétben a gátszakadás nem a zagytározó délnyugati, hanem az északnyugati sarkában következett be. (A fenti műholdképen sárgával jelöltük a feltételezett repedés, pirossal pedig a gátszakadás valódi helyét. Lent az MTI helyszíni fotója.)

A nyilvánvaló tévedés mellett az is megkérdőjelezte az információ hitelességét, hogy egy nem hivatalos, Google Earth-szel foglalkozó blog szerint új magyarországi műholdképeket utoljára 2010. július 4-e előtt töltöttek fel a rendszerbe.

„Ezen tévedés azonban semmit nem változtat az ügy súlyosságán” – áll a Greenpeace közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik