Belföld

“Mese habbal”, hogy nem felelős a Mal Zrt.

Zár alá vonhatják a timföldgyár vagyonát - állítja Illés Zoltán. A cég nem tudna fizetni.

Zár alá vonhatják az ajkai timföldgyár teljes vagyonát – mondta a Lánchíd Rádiónak Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Mint fogalmazott: a cégnek meg kell fizetnie a kártérítést, amely több tízmilliárd forintot tehet ki.

– Mese habbal, hogy ők nem felelősek, hát ki más lenne felelős. Természetesen nem készakarva csinálták a dolgot, de ők az üzemeltetők, ők használják azt a technológiát, amelynek a végén keletkezik ez a vörösiszap – fogalmazott a politikus.

A környezetvédelmi államtitkár szerint ki más lenne a felelős, ha nem ők. Tehát mind a kártérítésben, mind a költségek tekintetében nekik kell jótállniuk – tette hozzá. Illlés Zoltán tegnap azonnali hatállyal felfüggesztette az ajkai timföldgyár működését.

A környezetvédelmi államtitkár utasította a Mal Zrt.-t, hogy állítsa helyre a megsérült tározót. Emellett megerősítette azt is, hogy az Európai Unióhoz fordulnak segítségért. Az ügyet Áder János európai parlamenti néppárti képviselő terjeszti Brüsszel elé.

Orbán Viktor tegnap utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a rendőrség teljes körűen vizsgálja meg a tragédia okát és annak felelőseit számoltassa el. Az ajkai Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. vezetői elhárították a felelősséget.

Az mfor.hu arról ír, hogy saját bevallása szerint is likviditási problémákkal kellett szembenéznie az ajkai katasztrófát okozó iszaptározó tulajdonosának, a MAL Zrt.-nek tavaly. A társaság vesztesége a válságkezelő intézkedések ellenére 363 millió forintra ugrott.

Szállítóival szemben a cég több mint félmilliárd forint lejárt tartozást halmozott fel. Borítékolható, hogy az Illés Zoltán által emlegetett több tízmilliárd forintos kárt nem lenne képes megtéríteni – igaz, a cégvezetők szerint a kár nagyságrendekkel kisebb, pár tízmillió forint.

Mint ismert, az elszámoltatási kormánybiztos is vizsgálat alá vette a MAL Zrt. timföldgyár állami megbízásait és szerződéseit. Az egykor Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó gyár vizsgálata még nem zajlott le – közölte Papcsák Ferenc.

A Levegő Munkacsoport elnöke, Lukács András a Magyar Hírlapnak azt mondta, hogy szervezetük 2006-ban éppen hasonló hiányosságok miatt tett feljelentést Gyurcsány Ferenc cége, a Motim ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik