Belföld

Kolontárra mennek a MAL vezetői

Lakossági fórumot tartanak a vörösiszappal elöntött Kolontáron szerdán kora este a sérült tározót működtető Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezetőinek részvételével. A település polgármestere szerdán kettős gyásznapot tart.

Tili Károly (független) azt mondta: a katasztrófát a cég okozta, ezért azt várják a társaság vezetésétől, ők is nyilatkozzanak a károsult lakosoknak arról, miként tudják kártalanítani őket.
Kolontár polgármestere hozzátette, hogy az emberek 90 százaléka eddig úgy nyilatkozott: soha többé nem akarnak visszatérni otthonukba, ugyanis senki nem tudja garantálni, hogy hasonló katasztrófa nem fordul elő többé.

Tili Károly közlése szerint bár a kormánytól minden segítséget megkapnak a károk felszámolásához, az még kérdéses, hogy mi lesz azokkal az ingatlanokkal, amelyek megsemmisültek, főként azokkal az emberekkel, akik jelzáloghitellel terhelték új vagy még épülő lakásukat.

Mint mondta, egy élhetőbb környezetű települést próbálnak meg kialakítani a lehető legrövidebb időn belül, ezért elkezdték a takarítást és a kármentesítést, de hogy mi lesz a falu további sorsa, nem tudja, “ehhez ő kis ember”.

Félnek az emberek

Kedd este a védelmi bizottság elnöke által szervezett lakossági fórumon halott falunak nevezték településüket Kolontár lakosai. Azt hangsúlyozták:a házak egy része megsemmisült, azok többségét elárasztotta a vörösiszap-lavina, s félnek, hogy egészségkárosodást szenvednének, ha visszatérnének otthonukba. Halottnak nevezték a községet amiatt is, mert a megsérült, szennyezett épületek értéktelenné váltak, senki nem akar a faluba költözni, s ha teheti, mindenki inkább elmenekül.

A helyiek úgy vélik, ha a néhol többméteres magasságban feltorlódott iszap eltakarítása után méteres mélységben nem cserélik ki a talajt, 30-40 évig holt terület veszi körbe őket, a kiskertekben, a szántókon kipusztult élővilág egy emberöltő múlva sem nyerheti vissza az élet csíráját.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kedden ökológiai katasztrófának nevezte az ajkai térségben történteket, és azt mondta, hogy a kár meghaladhatja a 10 milliárd forintot.

Bakonyi szerint nem veszélyes az iszap

A MAL Zrt. képviseletében Bakonyi Zoltán cégvezető és Tolnai Lajos cégelnök kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően újságíróknak úgy nyilatkozott: a társaság nem tarja hibásnak magát az ajkai térségben kialakult katasztrófáért.

A cégvezetők állítása szerint a vörösiszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz maradandó károsodást, és a keletkezett kár is lényegesen kisebb, mint amelyet emlegetnek.

A hétfőn történt gátszakadás okozta iszapömlés következtében négy ember halt meg, hármat eltűntként tartanak nyilván, több mint száz ember került égési sérülésekkel kórházba. Több sérült állapota súlyos, életveszélyes. A rendőrség nyomozást indított a katasztrófa miatt, a cégvezetőket és több munkatársukat már tanúként kihallgatták.

Kettős gyásznap Kolontáron

Kettős gyásznapot tartanak szerdán Kolontáron: az ajkai térségben élők nemcsak az aradi vértanúkra, hanem a két nappal ezelőtti katasztrófa áldozataira is emlékeznek, miközben a vörösiszappal elöntött településen megfeszített erővel végzik a kárfelszámolást.

Tili Károly polgármester azt mondta: kezdeményezi, hogy október negyedike legyen a település gyásznapja, ugyanis a katasztrófa eddig négy halálos áldozatot követelt, és félő, hogy az eltűntként nyilvántartott három lakos is a vörösiszap áldozata lett.

Mint hozzátette, a polgármesteri hivatalra még nem rakták ki a gyászlobogót, de nem azért, mert elfelejtették, hogy a 161 évvel ezelőtt, Aradon kivégzett magyar honvédtisztekre emlékezve országos gyásznapot tartanak október 6-án, hanem azért, “mert még nem jutott rá idő”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik