Belföld

Az EU segít, ha a kormány kéri

Lehetőség lenne a katasztrófaalapból pénzügyi támogatást igényelni.

A magyar kormány még nem kért segítséget a katasztrófa rendezéséhez, de a lehetőség nyitva áll, hogy anyagi, illetve dologi segítséget igényeljen – közölte az uniós segélyezési biztos szóvivője. Ferran Tarradellas a hvg.hu tudósítójának kérdésére elmondta, hogy kétféle segítséget kérhet Magyarország.

Egyrészt gépeket, vízpumpákat, különleges anyagokat, illetve a kárenyhítéshez szükséges egyéb felszereléseket, de akár segítőcsapatokat is, amelyet a tagországok gyors reagálású segítőcsapatai nyújthatnak. Másrészt lehetőség van a katasztrófaalapból pénzügyi támogatást kérni.

A felelősek és az esetleges uniós környezetvédelmi szabályszegések kapcsán felmerülő büntetésekről szólva Joe Hennon környezetvédelmi szóvivő azt mondta, azokról a körülmények és a hatások pontos elemzése után dönthet az Unió végrehajtó testülete.

Az Európai Unió szerint fennáll a lehetősége annak, hogy a kiömlött vörösiszap a határon túl is környezeti katasztrófát okozhat. Joe Hennon nem zárta ki, hogy a katasztrófa következményei “nemzetközibbé válnak”.

A vörösiszap már elérte Győr-Moson-Sopron megyét a Marcalon. Az RTL Híradó szerdán arról tájékoztatott, hogy éjjel megkezdték a folyóba ömlött lúg semlegesítését sósavval. Szakács Imre, a megyei védelmi bizottság vezetője közölte: a megyében – ha mindenki betartja a rendszabályokat – senkire nem jelent közvetlen veszélyt a vörösiszap.

Az InfoRadió közben már azt közölte: Szerbia több, gyorsabb tájékoztatást vár Magyarországtól. A szerb belügyminisztérium illetékes osztálya készültséget hirdetett a Dunán Brezdánnál, a magyar határ közelében.

Állandó megfigyelés alatt tartják és ellenőrzik a Duna vízminőségét, és arra is figyelmeztettek, hogy Duna körzetében még több olyan tározó van, amely közvetlen veszélyt jelenthet a folyókra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik