Belföld

MOTIM: minden tározónk biztonságos

A Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő cég közleménye szerint a legszigorúbb feltételekkel tárolják a vörösiszapot.

A 8 évvel ezelőtt megszűnt ajkai timföldgyár nyitott tározója a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak is megfelel – áll a gyárat egykor üzemeltető MOTIM Zrt. vezérigazgatójának keddi közleményében. A MOTIM illetve tulajdonosai, soha nem rendelkeztek semmilyen tulajdonosi vagy egyéb érdekeltséggel az ajkai timföldgyár tározóját üzemeltető Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt.-ben, a társaság kizárólag terméket vásárolt és vásárol Ajkáról – áll a közleményben.

A MOTIM Zrt. Magyarország első timfödgyáraként jött létre 1934-ben és 2002-ig gyártott timföldet. A gyártási folyamat melléktermékét, az úgynevezett vörösiszapot erre a célra épített, folyamatosan ellenőrzött, jelenleg is 24 órás felügyelettel kontrollált tározókban helyezték el, amelyek minőségét az érvényes európai és magyar szabványok szerint alakították ki és tartják karban – áll a MOTIM vezérigazgatójának keddi közleményében. Gerezdes Dávid hozzátette: a megtelt tározókat az érvényes szabványok szerint lezárták, területüket rekultiválták, felszínüket az előírásoknak megfelelően sűrű növényi vegetációval fedték. 2000-ben egymilliárd forintos beruházással az akkori előírásoknak megfelelő, kiemelt biztonságú, úgynevezett “C kategóriájú” veszélyes hulladéktározót építettek. Ez a nyitott tározó a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak is megfelel – áll a közleményben.

Az Index internetes hírportál hétfőn számolt be arról, hogy az ajkai timföldgyár annak a MAL Magyar Alumínium Zrt.-nek a része, amelynek üzleti kapcsolata volt Gyurcsány Ferenccel annak kormányfővé választása előtt. A MAL-nak korábban több olyan alumíniumipari társaságban volt tulajdonrésze, amelyben érdekeltsége volt Gyurcsány Ferencnek, illetve a későbbi miniszterelnök cégeinek, például a mosonmagyaróvári MOTIM-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik