Belföld

Mégsem kell licencvizsgát tenniük az ápolóknak

Hatályon kívül helyezték azokat a rendeleteket, amelyek szerint csak licencvizsgával adhattak volna be az ápolók intravénás injekciót, vagy köthettek volna be katétert.

Az úgynevezett licencrendelet, illetve az ápolói tevékenység kompetenciáiról szóló miniszteri rendelet tavasszal lépett volna hatályba, de a szakma felháborodása miatt az előző egészségügyi miniszter elhalasztotta azok életbe lépési időpontját. Ezek értelmében csak licencvizsgával adhattak volna be az ápolók intravénás injekciót, és ehhez kötötték volna a katéter vagy infúzió bekötését is.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium most hatályon kívül helyezte ezeket a rendeleteket, így az egészségügyi szakdolgozók önállóan is elláthatják azokat a feladatokat, amelyekre írásos utasítást kapnak az orvostól. Ilyet egyébként az a szakdolgozó kaphat, aki az adott tevékenységhez szükséges szakmai felkészítést megkapta, illetve az utasítást adó meggyőződött a szükséges képességek meglétéről.

Az egészségügyi államtitkárság arról is beszámol: szükségesnek tartják ezt a területet részleteiben áttekinteni, és szakmailag megalapozott módon, a szakmai szervezetek bevonásával, konszenzusos alapon szabályozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik