Belföld

Máshol is történhet vörösiszap-katasztrófa?

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 10. 05. 21:30

Folyamatos környezeti kockázatot jelentenek a timföldgyártás hulladékanyagát tároló gigantikus zagykazetták - írja a NOL.

A Népszabadság Online által megkérdezett szakértők szerint a mostani balesetet konstrukciós hiba vagy meggondolatlanság okozhatta, szerintük az eső önmagában az eddigi tapasztalatok alapján nem jelent veszélyt a zagykazetták falára. A lerakó azonban egy korábban elterelt patak medrét is érinti, így elképzelhető, hogy a sok csapadék miatt a mederfenéken felfakadt egy forrás, ami alámosta a gátat.

A második legnagyobb, mosonmagyaróvári vörösiszap-lerakót is a vízbázis felett helyezték el, olyan helyre, ahová a város kommunális hulladékát sem szabad elhelyezni. A NOL azt írja, problémák vannak a legnagyobb, almásfüzitői vörösiszap-lerakattal is, ahol 1997-ig timföldgyár működött, melynek veszélyes hulladékát a Duna közvetlen szomszédságában helyezték el, és a legnagyobb kazetta részben még ma is fedetlen. A tározók kialakításakor agyagréteget nem terítettek, így azok a talajvizet szennyezhetik, a Duna kis és közepes vízállása idején pedig ez a szennyezett víz a folyóba kerülhet – írják.

A lap azt írja, a hulladékból óvatos becslés szerint is legalább 30 millió tonnányi van felhalmozva az országban, és évi több százezer tonnányi képződik, amivel a következő nemzedékeknek kezdeniük kell majd valamit. A többnyire lefedetlen kazettákból a massza idővel porlani kezd, a szél pedig 15-20 kilométeres távolságba is elviszi az irritáló és sugárzó port.

AJÁNLOTT LINK:

Még több helyen robbanhat a vörösiszap-bomba (Népszabadság Online)

MOTIM: minden tározónk biztonságos (Hír24)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.