Belföld

Iszapömlés: egy csecsemő a negyedik áldozat

Ketten életveszélyes állapotban vannak, hat embert eltűntként tartanak nyilván.

Négyre emelkedett a kolontári iszapömlés következtében elhunytak száma: egy három hónapos csecsemő holttestét találták meg a katasztrófavédelem szakemberei, akit elsodort az ár- tájékoztatta Tily Károly, Kolontár polgármestere az MTI-t.

Továbbra sem találják azt a hat embert, akiket eltűntként tartanak nyilván.

A honvédség nagy erőkkel dolgozik a maró hatású vörösiszappal elöntött területek tisztításán, fertőtlenítik az utcákat. Hajnalig újabb sérültekről nem érkezett jelentés, a mentők az esti órákig 120 sérültet láttak el, ketten életveszélyes állapotban vannak. A mentésben nyolc tűzoltó, egy rendőr és egy katona is megsérült.

A közműcégek szakemberei éjszaka azon dolgoztak, hogy a szolgáltatásokat, ahol lehetséges, vissza tudják kapcsolni, hogy az otthonaikban maradtak ne maradjanak víz, áram nélkül. A védelmi bizottság reggel fél kilenckor ül újra össze. A timföldgyár gátszakadása után kizúduló vörösiszap három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. 260 embert kellett kitelepíteni, 30-an éjszakáztak a devecseri átmeneti szálláshelyen.

Az érintett terület ivóvíz ellátása biztonságos, mivel a környéket nem ásott kutak, hanem vezetékek látják el ivóvízzel, a víz fogyasztása megengedett. A fővárosból hajnalban öt locsolóautó indult a katasztrófa helyszínére, hogy segítsen a szennyezett utakat megtisztítani.

Nem mindenki tudott menekülni

A tározóból kicsapó iszap egyik pillanatról a másikra öntötte el a házakat, menekülni nem mindenki tudott. Az iszap két és fél méter magasan állt.

Az emberek házak tetejére, magaslatokra menekültek, ott várták ki a mentőalakulatok megérkezését. Az esti órákban Tüskevár térségében megkezdték a gát átvágását, hogy az uszadékot a mezőgazdasági területre engedjék. A vörösiszap – a timföldgyártás mellékterméke – maró hatású anyag. Nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező.

A rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt büntetőeljárást indított. Az MTI telefonon megkereste Kovacsics Árpádot, a MAL Zrt. bauxitbányászati vezérigazgató-helyettesét, aki azonban nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A hatóságok vizsgálják a tulajdonos Mal Zrt. felelősségét az iszapömlés kapcsán; a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott – közölte Pintér Sándor belügyminiszter. Lefoglalták azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen használták-e.

A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, a legfőbb veszélyhelyzetet most ez okozza; az iszappal szennyezett Torna patak vizét a környező víztározókból hígítják – mondta a belügyminiszter, aki szerint a további veszélyhelyzet kialakulását szakértők bevonásával megakadályozzák.

Pintér Sándor elmondta, hogy az iszapömlés károsultjai kapnak kártérítést, de annak mértékét a kárfelmérések során állapítják majd meg.

A Mávinform közleménye szerint a vasúti sínekre folyt iszap miatt a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél le kellett zárni a vasúti pályát. A helyreállításig az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.

Az erre közlekedő vonatok utasai 35-40 perc késésre számítsanak. A Szombathelyre és Celldömölkre utazóknak a vasúttársaság javasolja, hogy a Budapest-Győr-Csorna-Szombathely kerülőt válasszák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik