Belföld

Iszapkatasztrófa: cáfolt gátszakadás, négy halott, veszélyhelyzet

24.hu
24.hu

2010. 10. 05. 11:02

A kormány veszélyhelyzetet hirdetett. Magyarország eddig nem kért uniós segítséget

Az ajkai térségben keletkezett katasztrófát Illés Zoltán a tiszai cianidszennyezéshez hasonlította. Az államtitkár úgy fogalmazott: ha a szennyezőanyagot nem tudják megfogni a Marcalban, és eléri a Rábát, „akkor mindenkinek térdre, imához!”. A környezetvédelmi államtitkár szerint fennáll a veszélye, hogy további tározók sérülnek meg.

Négyen haltak meg az iszapömlés miatt az ajkai térségben – erősítette a környezetvédelmi államtitkár Kolontáron. Illés Zoltán a polgármester által korábban közölt információt pontosítva hozzátette: a negyedik áldozat nem egy három hónapos, hanem egy egyéves gyermek.

Az államtitkár azt mondta: egy 35 éves férfi a járművében megfulladt, amikor a lezúduló vörösiszap felborította terepjáróját, egy idős ember pedig az otthonában halt meg, amikor a házára zúdult az iszaplavina. Egy 3 éves gyermeket szintén az otthonában érte a halál, a holttestét hétfő éjjel találták meg. A negyedik áldozat egy egyéves kislány, a 3 éves áldozat testvére. A kisebbik gyermeket Angyalkának hívták. A környezetvédelmi államtitkár az elhunyt gyermekek szüleiről nem tudott információval szolgálni, de azt elmondta: a család tragédiáját súlyosbítja, hogy néhány évvel ezelőtt harmadik gyermeküket halálra gázolta a vonat. Illés Zoltán közölte: további hét embert még mindig eltűntként keresnek. (Tili Károly, Kolontár polgármestere reggel az MTI-t még arról tájékoztatta, hogy egy három hónapos csecsemő holttestét találták meg kora reggel a katasztrófavédelem szakemberei, a gyermeket az ár sodorta el.)

A sérültek állapotáról az MTV tudósítója megtudta, hogy a súlyos esetek között van egy kisgyerek, aki maradandó sérülést szenvedett. A szeme sérült meg; nyelt is az iszapból, így a nyelőcsöve is károsodott. Teljes a hírzárlat a Budapestre szállított sérültek állapotáról. A fővárosba 25 sérültet szállítottak, a súlyosabbakat a Honvédkórházban ápolják, többségüket az égési osztályon. A könnyebb sérülteket a Baleseti intézetbe vitték. 23 sérültet szállítottak a veszprémi kórházba, akik közül 13 súlyos sérülést szenvedett – közölte Rácz Jenő főigazgató.

Közben újabb gátszakadás történt Kolontárnál délelőtt, a tározóból ömlik a vörösiszap, azonnal megkezdték az emberek kimenekítését a településről – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A kaotikus helyzetre jellemző, hogy később a katasztrófavédelem közölte, nem volt újabb gátszakadás. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) szintén cáfolta a második gátszakadásról szóló információkat.

Magyarország eddig nem kért segítséget az Európai Bizottság katasztrófavédelmi megfigyelő és információs központjától a hétfői iszapömlés miatt – közölte a válsághelyzetek kezelésével és humanitárius segítségnyújtással foglalkozó EU-biztos, Krisztalina Georgieva szóvivője. Ferran Tarradellas elmondta, a brüsszeli információs központ szoros figyelemmel követi a helyzet alakulását, de a jelek szerint a magyar hatóságok képesek maguk megbirkózni a helyzettel.

Megkezdődött a zagytározó megrongálódott gátszakaszának helyreállítása. A MAL Zrt. csaknem egy nappal azután adott ki közleményt, hogy a tározójából kiömlő vörösiszap hatalmas károkat okozott a környező településeken. Az első becslések szerint a vörösiszap 96-98 százaléka a tározóban maradt, a sérült, X. kazettához vezető út tisztítása részlegesen megtörtént, a további szivárgás megszüntetésére a tömedékelés megkezdődött – közölte a cég.
A MAL tudatta, hogy a vörösiszap az EU hulladékszabványa szerint nem veszélyes hulladék, összetevői stabil, kötött formában vannak jelen, azokat a víz semmilyen formában nem oldja.

Nem kell akut sugár-egészségügyi ártalomtól tartani Ajka térségében. Ezt vörösiszapömlés kapcsán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat tudatta. A Devecser és Kolontár területén elvégzett dózisteljesítmény-mérések és iszapminta elemzések eredménye azt mutatta, hogy akut sugár-egészségügyi ártalommal nem kell számolni. A sugár-egészségügyi vizsgálatokra azért volt szükség, mert az vörösiszapban feldúsulhatnak bizonyos természetes előfordulású radioizotópok.

A kormány veszélyhelyzetet hirdet.

Vasban próbálják megfékezni a szennyeződést. Mersevátnál próbálják semlegesíteni a Torna-patakba, majd a Marcalba került vörösiszap-szennyeződést. Gipszet, lúgos folyadékot semlegesítő más anyagokat öntenek a Marcalba azért. Így hígítanák a szennyezést, hogy az a Rábába, a Mosoni-Dunába érve ne okozzon súlyos környezetkárosodást. Az alacsony vízállás miatt a vörösiszap áramlása lelassult, körülbelül harminc óra múlva éri el Győrben a Mosoni-Dunát.

Szergény határában is előkészítik a védekezést. A szintén Vas megyei Szergény határában próbálnak beavatkozni a katasztrófavédelem egységei, hogy megállítsák, lelassítsák a Marcal vizébe került vörösiszap továbbterjedését. Egyelőre a védekezést készítik elő, nagy mennyiségű gipszet szállítanak a folyó partjára. Eddig két tűzoltóegységet irányítottak a helyszínre, de a védekezést még nem kezdték el.

Devecserben zajlik a kármentesítés, a település polgármestere elmondta, egyelőre az utcákat takarítják, eltűnt lakosról nincs tudomásuk. Toldi Tamás közölte, a településről hetvenöt sérültet szállítottak kórházba a mentők, ötvenen már hazatérhettek. Devecserben három átmeneti szálláshelyet alakítottak ki, de elégnek bizonyult az általános iskola, ahol a rászorultak étkeztetését is megoldották. A polgármester szerint Kolontár nagyobb figyelmet kapott, pedig a károk Devecserben nagyobbak.

Általános halászati és horgászati tilalmat rendeltek el a Marcal, a Rába és a Mosoni-Duna egyes szakaszaira az Ajka térségében bekövetkezett, vörösiszap-szennyezéssel járó környezeti katasztrófa miatt – közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja.A Marcal folyón a Rába-torkolatig, a Rábán a Marcaltól a Mosoni-Dunába való betorkollásig, a Mosoni-Dunán pedig a Dunába történő betorkollásig terjedő szakaszra érvényes a tilalom, ami visszavonásig érvényes.

Az állam hozzájárul a térségben bekövetkezett katasztrófa okozta károk enyhítéséhez – mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) konferenciáján. Kisbenedek Péter MABISZ-elnök közölte: ahogy megközelíthetőek lesznek a vörösiszappal elöntött települések, a biztosítók megkezdik a kárfelmérést, majd a kifizetést is, bár szerinte a károsultak jelentős részének nincs biztosítása. A szövetség elnöke úgy véli, a katasztrófákat adóbevételekből nem lehet kezelni, az állam és a biztosítók együttműködésére van szükség.

Megérkezett az Ökumenikus Segélyszervezet szállítmánya Devecserre, ahol élelmiszerrel és tisztítóeszközökkel látják el a rászorultakat. Ezzel párhuzamosan a munkatársak megkezdik a károk felmérését, hogy segítséget tudjanak nyújtani az ingatlanok helyrehozatalában és az ingóságok pótlásában is. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az 11705008-20464565-ös számlaszámon a “Vörösiszap károsultjainak megsegítése” megjelöléssel vagy a www.segelyszervezet.hu oldalán fogad adományokat, a segíteni szándékozók +36 1 205 3955 telefonszámon kérhetnek csekkeket a vörösiszap miatt kitelepített családok támogatásához.

Az Arany Alkony idősotthonok befogadják a kolontári és devecseri idős károsultakat. Égető Ferenc, a Kálvin János Presbiteri Misszió elnöke azonnali segítséget ajánlott a házukat ideiglenesen elvesztett kolontári és devecseri idős károsultaknak. A misszió által üzemeltetett Arany Alkony Idősotthonok készek befogadni és – amíg szükséges – ellátni a vörös iszappal elöntött településeken élő, otthonuk helyreállítására váró idős embereket. A segítséget igénylők elszállítását szintén a misszió vállalja magára.

Gyűjtenek a 1752-es Nemzeti Segélyvonalon is. A segíteni szándékozók a 1752-es Nemzeti Segélyvonal hívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül. Az adomány a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt, a Katolikus Karitász, a Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat segítségével jut el a rászorultakhoz.

Ajánlott link:

Iszapkatasztrófa: teljes káosz (hír24)
Ilyen ökológiai katasztrófa még sehol nem volt (hír24)
Borzalmas időjárás nehezíti a mentést (hír24)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.