Belföld

Gyes, adó, nyugdíj – változások jönnek!

A MABISZ kiterjesztené a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos kedvezményeket.

A Fidesz az önkormányzati választások utánra hagyta több adó- és szociálisjuttatás-kérdés rendezését is. A közeljövőben így döntés várható a gyesről és a gyedről, az új adórendszer részleteiről és az éves nyugdíjemelésről is.

A Napi Gazdaság szerint novemberben kerülnek terítékre a családtámogatási törvények: a kormány visszaállítja a gyes melletti 8 órás munkavégzés tilalmát, és újraszabályozzák a juttatást a gyedhez hasonlóan.

A kormány novemberben tehet eleget a nyugdíjemeléssel kapcsolatos törvényi előírásoknak. A számítások szerint az idei évre 1,1 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelés járna, ennyi ugyanis az eredetileg tervezett és a valós infláció különbözete. A kormány ígérete szerint a novemberi nyugdíjakkal együtt, visszamenőlegesen, egy összegben kaphatják meg a nyugdíjasok a kiegészítést.

A Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke ma a téma kapcsán egy fórumon felhívta a figyelmet az öngondoskodás fontosságára, az ezzel kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatásának szükségességére.

Az öregedő társadalmi környezet mind nyugdíj-, mind egészségbiztosítási szempontból is komoly kérdéseket vet fel. A biztosítási szektor a kormányzat partnere kíván lenni ezen kérdések rendezésében – hangsúlyozta Kisbenedek Péter.

A MABISZ összeállított egy adókoncepciót, melyet az illetékeseknek már eljuttattak. Ebben az élet-, baleset- és betegségbiztosítások, a kockázati biztosítások terén is különböző adókedvezmények, adómentesség bevezetésére tesznek javaslatot.

A javaslatcsomagban szerepelnek a megtakarítási életbiztosításokkal, nyugdíjbiztosításokkal kapcsolatos adókedvezmények, valamint a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos kedvezmények kiterjesztése is.

Értelmes párbeszédet, gazdasági partnerséget kérünk a kormánytól, hiszen mi is részei vagyunk a nemzeti együttműködésnek – hívta fel a figyelmet Kisbenedek Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik