Belföld

10 millió forintra szól a MAL biztosítása?

Az AEGON Magyarország közleménye szerint a tározóra kötött felelősségbiztosítás értéke eltörpül az okozott károk mellett.

Kisbenedek Péter, az Allianz elnök-vezérigazgatója a biztosítási titokra hivatkozva utasította el a választ az MTI tudósítójának arra a kérdésére, hogy az Allianz-e a MAL felelősségbiztosítója, illetve, hogy igaz-e az AEGON állítása a biztosítási összegre vonatkozóan. Ugyanakkor kijelentette: a gyakorlatban minden cég minimális összegre köt felelősségbiztosítást, így bármilyen nagyobb kár gyakorlatilag biztosítási fedezet nélkül marad.

Az elnök-vezérigazgató, aki a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke is, javasolja, hogy addig ne kaphasson tevékenységi engedélyt egy cég sem, amíg a számára, a tevékenysége kockázatához igazodó, és jogszabályban előírt összegre szóló felelősségbiztosítást nem köt. Jelenleg ugyanis csak a felelősségbiztosítás létét kell igazolni, azt nem vizsgálja senki, hogy egy kár esetén az mire elég.

A lakásbiztosítások – az “all risk”, azaz minden kockázatot lefedő lakásbiztosítási termékeket leszámítva – nem nyújtanak fedezetet az iszapomlás következményeire, miután az anyagi felelősség ez esetben a tározó üzemeltetőjét, illetve az általa kötött felelősségbiztosítást nyújtó biztosítótársaságot terheli.

Ezért a MABISZ elnöke arra kérte a biztosítókat, hogy a mostani lakáskárokra – a lehetőségeikhez mérten – akkor is fizessenek, ha az ipari katasztrófára nem terjed ki a kockázatvállalásuk.

A hétfői vörösiszap-elöntést okozó tározó tulajdonosa, a MAL 10 millió forintra biztosította magát, vagyis a tározóra kötött felelősségbiztosítás értéke, akárcsak az üzemeltető cég alaptőkéje eltörpül az okozott károk mellett – áll a piacvezető lakásbiztosító, az AEGON Magyarország közleményében, amelyben arról adnak tájékoztatást, hogy “szolidaritásból” nyújtanak segítséget a náluk lakásbiztosítással rendelkező károsultaknak.

Ez azt jelenti, hogy ingyenes kárszemlét és gyorssegélyt nyújtanak érintett ügyfeleiknek. A kárszakértők felmérik az ingatlanokban keletkezett károkat és dokumentálják azt, így azonnal megkezdhető a helyreállítás, a dokumentáció pedig később felhasználható a kártérítési eljárás során.

A Biztosítás.hu szerint elképzelhető, hogy a vörösiszap által most okozott károk esetében a biztosítótársaságok a lakossági károk egy részét méltányosságból is megtérítik, de a környezetben bekövetkezett – a lakossági károknál vélhetően nagyságrendekkel nagyobb – károk részleges helyreállításához is a költségvetés amúgy szűkös forrásait kell majd átcsoportosítani.

Könnyen lehet, hogy az Ajkai Timföldgyár tárolójából kiömlött vörösiszap által okozott károkat – hasonlóan a tavaszi árvízkárok egy részéhez – ismét az államnak kell majd megtérítenie. Bár az állam sem rendelkezik ilyen esetre szóló biztosítással, az Ajkai Timföldgyár elégtelen biztosítása esetén mégis rá maradhat a károk enyhítésének, helyreállításának feladata – áll a Biztosítás.hu internetes alkusz MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Különös aktualitást ad a témának, hogy a biztosítási alkuszok által néhány héttel ezelőtt tartott VII. Biztosításszakmai Konferencia éppen a magyarországi katasztrófabiztosítási programok elégtelenségére hívta fel a figyelmet, közös fellépést sürgetve a témában – jegyzik meg az elemzésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik