Belföld

Az Alkotmánybíróság előrevette a különadótörvényt

Az Alkotmánybíróság előrevette a 98 százalékos különadóról szóló szakszervezeti beadványt.

A LIGA Szakszervezetek szerint így várhatóan még azelőtt sikerül hatályon kívül helyeztetni a jogszabályt, mielőtt bárkinek visszamenőleg be kellene fizetnie az adót. Ma és holnap tárgyalja az előterjesztést az Alkotmánybíróság – erősítette meg Sereg András sajtófőnök, aki nem tartja valószínűnek, hogy határozatot hoznának, hiszen az alkotmánybírák azt most tárgyalják először.

A LIGA és több tagszervezete szerint az új szabályozás visszamenőlegessége miatt alkotmánysértő, és “olyan tisztességes munkában megöregedett munkavállalókat is aránytalanul sújt, akik nem lehettek céljai a törvényalkotónak”.

Az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény alapján – a 2010. adóév egészére alkalmazandó szabályai szerint – a magánszemély egyes bevételei után különadót köteles fizetni.

Az október elsején hatályba lépett szabály szerint a 98 százalékos mértékű különadó azt terheli, aki meghatározott – állami vagyonnal gazdálkodó – szervezeteknél munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, és akinek ezen jogviszony megszűnésével összefüggésben megszerzett bevétele egy meghatározott mértéket meghalad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik