Belföld

Navracsics: nincs döntés a legfőbb ügyészről

A Fidesz nem tervezi az ügyészség kormány alá rendelését.

Ezt mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Magyar Hírlapnak. A közigazgatási és igazságügyi miniszter arra a kérdésre, hogy Kovács Tamás legfőbb ügyész mandátumának lejárta után újra Polt Péter esélyes-e a posztra, azt felelte: jelöltekről még nem volt szó.

Navracsics Tibor az önkormányzati választáson elégedett lenne, ha sikerülne megőrizniük a négy éve “elnyert” településeket, a Fidesz-KDNP adná a főpolgármestert és a Heves Megyei Közgyűlés elnökét, valamint többségét is. A politikus Budapesten számít a legizgalmasabb versenyre. Mint mondta, a főpolgármesteri verseny elég egyértelműnek tűnik, de a közgyűlési erőviszonyok érdekesen alakulhatnak.

Szerinte politikai bosszú vezette az MSZP-t a megyék elleni támadásban, hiszen 2006 után ott nem voltak pozícióik. Navracsics Tibor kijelentette: a szocialisták régiókat támogató politikája értelmetlen és hasztalan volt. A helyhatósági választások után egyeztetni kell arról, hogy az önkormányzatok képesek-e egészségügyi, szociális és oktatási intézményeik finanszírozására, vagy az váljon államigazgatási feladattá. Az önkormányzatok akarata ellenére a kormány nem hajt végre semmilyen változtatást.

Az egyablakos ügyintézésről azt mondta, a kormányzati ügyfélfogadók nem az eddigi ügyfélszolgálati irodák helyett jönnének létre, hanem többletszolgáltatásként.

Navracsics Tibor az új alkotmányt érintő kérdésre azt mondta: az intézményrendszert illetően viszonylagos egyetértés van a pártok között is, a parlamentáris rendszerrel és az erős kormányfői státusszal szemben nem nagyon hallott érvet, nem találkozott olyan véleménnyel sem, hogy erős államfői szerepet alakítsanak ki. Úgy véli ugyanakkor, hogy “heves és termékeny” vita kíséri majd az új alaptörvény preambulumának megalkotását. Mint mondta, a két legérzékenyebb terület az önazonosságunkat képviselni hivatott preambulum, valamint, hogy az emberi jogi passzusok közül melyek lesznek nevesítve az új alkotmányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik