Belföld

Milliárdokba fojtott civilszervezetek

Hiába a rengeteg pályázat, mire lezárul az ellenőrzés, az alapítványok sora csődbe jut.

Az elmúlt négy évben összesen 141 milliárd forinttal segítette az állam a civil projekteket, ennek dacára a szervezetek úgy vélik, a hazai támogatási program tönkreteszi a civil társadalmat – írja a Népszabadság. A lap panaszokat idéz egy olyan honlapról (papirorszag.wordpress.com), amelyet a pályázati rendszer áldatlan állapota ellen küzdő nonprofit civilszervezetek indítottak.

Az átlátható, kiszámítható feltételeket és megfelelő jogorvoslati lehetőségeket követelő 15 tiltakozó alapítványhoz, egyesülethez már több mint 170 csatlakozott. Többnyire a lassú pályázati döntéseket, késedelmes folyósításokat és az életszerűtlen, túlzó ellenőrzéseket sérelmezik.

Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója a Népszabadságnak azt mondta, a jelenlegi támogatási rendszer a teljes bizalmatlanságra, a jelentős erőfölény korlátlan érvényesítésére, az egyoldalúságra épül. A pályázati kiírásokat menet közben módosítják, ugyanakkor számon kérnek törvényeket, amelyek a pályázat meghirdetésekor még nem is léteztek.

Időkorlátok pedig csak a pályázónak vannak. Az ellenőrzéseknél a lebonyolító szervezet időnként komoly szakmai, adminisztratív, ügyviteli és egyéb hibákat követ el minden következmény nélkül, de a pályázókat gyakran és szigorúan büntetik apró vagy vélt hibákért, jogorvoslati lehetőség nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik