Belföld

A szaktárca szerint paródiává vált a Leader program

Egész Európában sikertörténet a program, nálunk nem - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A fővárosban rendezett III. Vidék Napján V. Németh Zsolt bejelentette, a tárca a program átalakítására készül: a cél az, hogy a kért támogatások jelenleg nagyon lassú elbírálási idejét a felére csökkentsék, átláthatóbbá, költséghatékonyabbá tegyék a rendszert, valamint lehetővé tegyék a Leaderben részt vevő helyi közösségek jobb együttműködését. A tárca a nemzetközi kooperációt is szorgalmazza, ennek részeként a pénteki rendezvényen megállapodást írtak alá a lengyel vidékfejlesztési tárca államtitkárával a Leader hálózatok együttműködéséről.

V. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy a Leader programot még 1991-ben az Európai Unió akkori 15 tagországa a fenntartható helyi fejlődés elősegítésére hozta létre, amely figyelembe veszi a vidéki térségek környezeti, gazdasági, szociális és kulturális vonatkozásait is. Később a 12 új tagország is csatlakozott a programhoz, amely szinte mindenütt siker volt, hiszen a területi egységek szereplői összefogva, alulról építkezve közösen pályáztak számukra fontos célokhoz támogatásokért. Magyarországon azonban paródiává vált a program, csődöt mondott a döntési mechanizmus. Hozzátette: lassú, átláthatatlan eljárásrend jellemzi, és az állandóan változó jogszabályok bizonytalanná teszik a rendszert, egy kérelem elbírálása akár 8-12 hónapig tart.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tárca vizsgálja annak a lehetőségét, hogy akár büntetőeljárást kezdeményez a Leader programmal kapcsolatos, már a sajtóban is megjelent visszaélésekkel kapcsolatban.

Tavaly év végén derült ki a Leader program egyesületéről, hogy a gyanú szerint a csaknem 320 millió forint támogatási összeget nem rendeltetésszerűen használták fel. A tárca felszólította a szervezetet, hogy fizesse vissza az összeget, de ez nem történt meg, így polgári peres eljárást indítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik