Belföld

Demszky nem kaphat annyit, amennyi járna

Az Alkotmánybíróság vizsgálja a 98 százalékos büntetőadót.

Az októberi választás után távozó polgármesterek, önkormányzati vezetők sem kaphatják meg a nekik járó teljes végkielégítést – írja a Népszabadság. Október 1-jétől a kormány 98 százalékos elvonással sújtja a közszférában a kétmillió forint feletti végkielégítést, szabadságmegváltást.

A törvény szerint a távozó polgármestereknek háromhavi végkielégítés jár, ezt az új képviselő-testület még háromhavival toldhatja meg. Így átlagos városi polgármester, aki átlagosan 500 ezer forintot keres, jogosan hárommillió forintot kaphatna, de ebből egymilliót 98 százalékos különadó sújt majd.

Az Alkotmánybíróság már foglalkozik a 98 százalékos adóval kapcsolatos beadványokkal. Sereg András szóvivő azt mondta, ötvenkét beadvány érkezett a különadó ellen, ez az elmúlt évek abszolút rekordjának számít.

Az Adótanácsadók Egyesületének alelnöke szerint a kormány alkotmánymódosítása ellenére is több szempontból sérti az alaptörvényt a 98 százalékos különadó. Vadász Iván szerint nemcsak a visszamenőleges hatály alkotmányellenes, hanem az is, ha az állam elveszi a munkavállaló jogos, törvények alapján járó jövedelmét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik