Belföld

4-es metró: 21 milliárd szakértőkre és tanácsadókra

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint a kifizetések többször nem álltak arányban a teljesítéssel.

Eddig huszonegy milliárd forintot költöttek el szakértőkre és a tanácsadókra 4-es metró építkezéséhez kötődően – ez is kiderül az MR1-Kossuth Rádió birtokába jutott, a beruházást vizsgáló számvevőszéki jelentésből. Ezt a pénzt a tervezés megkezdésétől 2010. április 30-ig fizették ki.

A jelentés szerint a Metróber Kft. napi 16 órában nettó 25 ezer forintos óradíjjal dolgozott, de hasonló óradíjért tevékenykedett az a cég is, amellyel még 2007-ben Antal Attila akkori BKV-vezérigazgató kötött szerződést öt évre, hárommilliárd forintos kerettel. Az AAM tanácsadó cégnek az ÁSZ-jelentés szerint két részletben 154 milliót fizettek ki, és a számvevők szerint 49 millió kifizetése nem állt arányban a teljesítéssel.

Több mint 530 milliót fizettek ki jogi tanácsokra is a 4-es metró építéséhez kötődően. Volt olyan ügyvédi iroda, amelyik csak 17 ezret, de volt olyan is, amelyik 38 ezret kért el óránként, amellett, hogy sikerdíjat is fizettetett.

Gyekiczki András, az ÁSZ-jelentést vizsgáló fővárosi munkacsoport vezetője azt mondta, 21 milliárd egy 370 milliárdos beruházásnál nem sok tanácsadókra. Szerinte átlagos összegről van szó, amelyben hétmilliárd mérnöki tevékenységre ment el. Azt pedig az ÁSZ ellenőrei sem írták le az anyagban, hogy szerintük mennyi lenne az ideális tarifa – tette hozzá.

Az AAM Tanácsadó Zrt. közleményében úgy reagált, a cég 20 ezer forintos átlag óradíjakon dolgozott, és ez a projektmenedzsment szolgáltatások esetében a piaci átlagnak, vagy még az alatti díjazásnak felel meg. Hozzáteszik, ezt az összeget nem egy munkavállaló kapja fizetésként, hanem fedezik belőle a cég szükséges költségeit. Úgy fogalmaznak, az általuk elvégzett munka színvonalát, valódiságát semmilyen hatóság nem vitatta és a jövőben sem számítanak ilyesmire.

A számvevőszék jelentése még nem nyilvános, várhatóan jövő hét végen teszik közzé a szervezet honlapján, addig nem adnak tájékoztatást. Az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorának így egyelőre nem sikerült megtudnia, hogy összefüggésbe hozható-e a hűtlen kezelés gyanúja a tanácsadói szerződésekkel. Múlt héten Domokos László, a számvevőszék elnöke azt mondta: a 4-es metró beruházásának vizsgálatakor felmerül hűtlen kezelés gyanúja, és emiatt feljelentést tettek az ügyészségen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik