Belföld

Amerikai katonákat foghattak el Iránban

Iráni határőrök elfogtak hét amerikai katonát, akik illegálisan akartak belépni az Iszlám Köztársaság területére - jelentette vasárnap a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség és a Forradalmi Gárda elitalakulathoz közel álló egyik honlap.

Egyik médium sem jelölte meg hírforrását. Az iráni állami televízió viszont cáfolta a jelentést, és más hírügynökség nem számolt be az eseményről.

„Iráni határőrök nemrég őrizetbe vettek hét amerikai katonát az ország egyik délkeleti tartományában…Szintén őrizetbe vettek két iránit, aki kísérte őket” – olvasható a Farsz jelentésében, amely szerint a szóban forgó tartomány a Pakisztánnal és Afganisztánnal határos Szisztán-Beludzsisztán.

A Javanonline.ir című honlap szerint az amerikaiaknak Pakisztán felől, Kuhak városánál próbáltak behatolni Iránba. „Az iráni határőrök azonosították és őrizetbe vették őket. Az amerikaiakat kísérő két iráninak sikerült elszöknie” – tette hozzá a honlap.

Egyik médium sem közli, hogy az őrizetbe vétel mikor történt, és hogy azóta mi történt az állítólagos amerikai katonákkal.

Ha igaz a jelentés, akkor az incidens valószínűleg tovább növeli az Irán és az Egyesült Államok közötti feszültséget. A két országnak az 1979-es iszlám forradalom óta nincs diplomáciai kapcsolata egymással, és számos nézeteltérésük van, különösen az iráni atomprogrammal kapcsolatban. Irán a közép-keleti térségben az Egyesült Államok legjelentősebb vetélytársa.

Az iráni hatóságok kedden szabadon engedték a tavaly nyáron kémkedés gyanújával őrizetbe vett három amerikai túrázó egyikét, Sarah Shourdot. A fiatal nő szombaton már hazafelé tartott, de két férfi társát, Shane Bauert és Joshua Fattalt még mindig fogva tartják Iránban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik