Belföld

Parlamenti küzdelem az egykulcsos adóért és a családi adózásért

Administrator
Administrator

2010. 09. 12. 09:01

A KDNP a családok támogatására és a nemzetpolitikai ügyekre koncentrál.
Korábban a témában:

További nemzetpolitikai kérdésekben, így például a határon túli magyarság támogatásának egységesítésében, a gyes és a gyed újraszabályozásában, illetve a családi adózás bevezetésében várhatók többek között kereszténydemokrata javaslatok a parlament hétfőn kezdődő őszi ülésszakán – mondta a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője. Harrach Péter megerősítette, hogy az egyházi iskolák még idén egymilliárdos kárpótlásra számíthatnak.

A várható KDNP-s kezdeményezésekre példaként említve a nemzetpolitikai területet, kifejtette: a határon túli magyarok támogatásának egységesítését és újraszabályozását tervezik, szeretnék felszámolni a jelenlegi átláthatatlan, szétaprózott rendszert.

Harrach Péter fontos lépésnek nevezte az egykulcsos adó és ezzel párhuzamosan a családi adózás bevezetését, illetve – a kilakoltatások megelőzésére – a Nemzeti Eszközkezelő Társaság tervezett létrehozását. Szociális területen a gyes és a gyed újraszabályozását és az intézmények problémáinak rendezését említette kiemelt kérdésként a családpolitika egészének újraformálása mellett.

Az az értékrend, amit a kormány képvisel, egybevág a KDNP által képviseltekkel – mutatott rá, és kiemelten kezelendő területnek nevezte a büdzsében a családtámogatást és az oktatásügyet. Előbb vagy utóbb el kell jutni ahhoz, talán éppen a családi adózáson keresztül, hogy az 1998-2002 közötti időszakhoz hasonlóan a családok támogatása, a gyermek nevelésének biztosítása jelentős hangsúlyt kapjon – fogalmazott Harrach Péter.

Arra a szocialista felvetésre, hogy a költségvetés benyújtásakor jön el az igazság pillanata, úgy válaszolt: igen, reméli akkor jön el. Az igazság pillanata pedig az lesz, hogy bebizonyítják, ebben az elrontott gazdasági helyzetben is lehet jelentős lépéseket tenni – mondta. Arról, hogy a jövő évi költségvetés mozgástere milyen lesz, úgy vélekedett, hogy egy büdzsében mindig arra van forrás, amit fontosnak tartanak.

A jelenleg is zajló alkotmányozásról azt mondta: legfontosabb eleme az új alkotmánynak a preambulum, s ebben mindenképpen szerepelniük kell az európai hagyományokhoz híven a keresztény értékeknek, a társadalom által elfogadható megfogalmazásban. A kereszténydemokraták a házasság és család védelmét szeretnének megerősíteni és hangsúlyosan szerepeltetni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.