Belföld

Parlamenti küzdelem az egykulcsos adóért és a családi adózásért

A KDNP a családok támogatására és a nemzetpolitikai ügyekre koncentrál.

További nemzetpolitikai kérdésekben, így például a határon túli magyarság támogatásának egységesítésében, a gyes és a gyed újraszabályozásában, illetve a családi adózás bevezetésében várhatók többek között kereszténydemokrata javaslatok a parlament hétfőn kezdődő őszi ülésszakán – mondta a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője. Harrach Péter megerősítette, hogy az egyházi iskolák még idén egymilliárdos kárpótlásra számíthatnak.

A várható KDNP-s kezdeményezésekre példaként említve a nemzetpolitikai területet, kifejtette: a határon túli magyarok támogatásának egységesítését és újraszabályozását tervezik, szeretnék felszámolni a jelenlegi átláthatatlan, szétaprózott rendszert.

Harrach Péter fontos lépésnek nevezte az egykulcsos adó és ezzel párhuzamosan a családi adózás bevezetését, illetve – a kilakoltatások megelőzésére – a Nemzeti Eszközkezelő Társaság tervezett létrehozását. Szociális területen a gyes és a gyed újraszabályozását és az intézmények problémáinak rendezését említette kiemelt kérdésként a családpolitika egészének újraformálása mellett.

Az az értékrend, amit a kormány képvisel, egybevág a KDNP által képviseltekkel – mutatott rá, és kiemelten kezelendő területnek nevezte a büdzsében a családtámogatást és az oktatásügyet. Előbb vagy utóbb el kell jutni ahhoz, talán éppen a családi adózáson keresztül, hogy az 1998-2002 közötti időszakhoz hasonlóan a családok támogatása, a gyermek nevelésének biztosítása jelentős hangsúlyt kapjon – fogalmazott Harrach Péter.

Arra a szocialista felvetésre, hogy a költségvetés benyújtásakor jön el az igazság pillanata, úgy válaszolt: igen, reméli akkor jön el. Az igazság pillanata pedig az lesz, hogy bebizonyítják, ebben az elrontott gazdasági helyzetben is lehet jelentős lépéseket tenni – mondta. Arról, hogy a jövő évi költségvetés mozgástere milyen lesz, úgy vélekedett, hogy egy büdzsében mindig arra van forrás, amit fontosnak tartanak.

A jelenleg is zajló alkotmányozásról azt mondta: legfontosabb eleme az új alkotmánynak a preambulum, s ebben mindenképpen szerepelniük kell az európai hagyományokhoz híven a keresztény értékeknek, a társadalom által elfogadható megfogalmazásban. A kereszténydemokraták a házasság és család védelmét szeretnének megerősíteni és hangsúlyosan szerepeltetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik