Belföld

Orbán Viktor újabb beszédre készül

Hétfőn, a Parlamentben, napirend előtt szólal föl a miniszterelnök.

A hétfői ülésnap – amelyen hivatalának előzetes tájékoztatása szerint részt vesz az államfő is – a frakciószövetségben Schmitt Pált váltó KDNP-s Stágel Bence képviselői mandátumának igazolásával kezdődik. A Ház ezt követően megemlékezik a szeptember elején elhunyt Bánffy Györgyről, volt MDF-es országgyűlési képviselőről és az augusztusi afganisztáni támadás két magyar katonaáldozatáról. Hétfőn, napirend előtt felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, majd a frakciók reagálnak az elhangzottakra.

Ugyancsak hétfőn a határozathozatalok között dönt a parlament a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról, valamint a Közszolgálati Közalapítvány létrehozásáról szóló országgyűlési határozati javaslatokról.

Előbbi szerint a médiatanács tagjait jelölő bizottság tagjaira a frakciók tesznek javaslatot. Minden képviselőcsoport egy tagot delegálhat, de a bizottság akkor is megalakul, ha valamelyik képviselőcsoport nem vesz részt az ajánlásban, illetve jelölésben. A testületben az országgyűlési arányoknak megfelelő szavazati arányok érvényesülnek. A jelölőbizottság elnökére a kormánypárti, alelnökére az ellenzéki képviselőcsoportok terjesztenek elő javaslatot. A médiatanács az Országos Rádió és Televízió Testület jogutódja.

A Közszolgálati Közalapítvány felállításáról szóló országgyűlési határozati javaslat értelmében a közalapítvány létrejöttével megszűnik a Magyar Rádió Közalapítvány, a Hungária Televízió Közalapítvány és a Magyar Távirati Iroda Tulajdonosi Tanácsadó Testülete. Ha hétfőn az Országgyűlés elfogadja a határozatot, az MTI információi szerint október 5-én a házelnök megindítja a közalapítvány kuratóriuma tagjainak megválasztására vonatkozó eljárást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik