Belföld

Vona bentlakásos iskolákba zárná a romagyerekeket

A Jobbik elnöke szerint innen csak meghatározott időnként térhetnének haza a roma diákok.

A Jobbik szerint a bentlakásos iskolákban történő oktatás jelenti az egyedüli működőképes eszközt a cigány gyermekek társadalmi integrálásához.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy értékelte, a magyarországi oktatás képtelen szocializálni “cigány gyerekek nagy részét”, holott a “cigány társadalmon belül jelenleg egy lefelé tartó spirál érvénysül”, vagyis a “cigány családok egyre abnormálisabb mintákat” adnak át egymásnak.

A Jobbik “drasztikus, de talán egyedüliként működőképes” javaslatának lényege, hogy a cigány gyerekek az általános iskolás kortól kezdve kollégiumi formában élnének az oktatási intézményben, ahonnan a tanulók a pedagógusok által meghatározott időközönként térhetnének haza, akár egy-két hetente, vagy havonta – húzta alá a politikus.

Hozzátette: ezzel a rendszerrel egy “fordított szocializációt” is meg kell próbálni elindítani, ami alapján a bentlakásos iskolákból hazatérő gyerekek olyan alapvető dolgokra is felhívhatják családjuk figyelmét, mint például, hogy “meg kell fésülködni, meg kell mosakodni, tisztán kell tartani a házat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik