Belföld

Vizsgálatot indít a polgármester a kónyi hangfelvétel miatt

Az érintett négy képviselőt lemondásra szólította fel a kónyi önkormányzat többi tagja.

Az ügy miatt olyan hírnévre tett szert Kóny, “amilyenre a falu sohasem vágyott, és soha nem is érdemelt volna”, hiszen az érintettek “a magyar történelem legsötétebb idejét idéző koncepciós eljárásokat terveztek” a település vezetése ellen – áll az MTI-hez eljuttatott, csütörtöki keltezésű, a polgármester közlése szerint az érintetteknek már postázott levélben.

Mint írják, felháborítónak tartják, hogy mindezt baráti beszélgetésnek próbálják beállítani, ahogy azt is, hogy csak két, a felvételen emlegetett fideszes politikustól, Áder Jánostól és Gyopáros Alpártól kérnek bocsánatot, a kónyiaktól – akiktől a hat másik testületi tag szerint elsődlegesen kellene – nem.

Aller Imre, a település 1990 óta hivatalban lévő, független (de az MSZP megyei listáján szereplő) polgármestere elmondta: hivatalból vizsgálatot indít az esetben érintett Németh Marica iskolaigazgató, polgármesterjelölt ügyében. Ennek célja annak kiderítésére, nem vált-e közalkalmazotti jogviszonyához méltatlanná a felvételen hallható kijelentéseivel a pedagógus.

“Nincs más választásom, mint hogy elindítsam a vizsgálatot, hiszen a pedagógus esetében nemcsak az a fontos, hogy munkahelyén milyen magatartást tanúsít, hanem az is, hogy magatartása milyen hatással van tanítványaira, a nevelőtestület tagjaira” – jegyezte meg a polgármester, felvetve: vajon az iskola hány diákja hallhatta az interneten az igazgatónő szavait. Hozzátette: még vizsgálja, tegyen-e büntetőfeljelentést az ügyben.

Ismert, egy nyilvánosságra került hangfelvételen arról beszélgetnek a Fidesz-KDNP támogatását élvező önkormányzati képviselőjelöltek, illetve a polgármesteri mandátumért induló Németh Marica, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálata segítené Aller Imre helyi polgármester “leváltását”. A felvételből az is kihallható, hogy ehhez fideszes politikusok segítségére is számítottak. A Fidesz elhatárolódott a hangfelvétel tartalmától, illetve szereplőitől.

A kónyi hangfelvétel szereplői közül Ágoston Tamás és Németh Marica közös közleményében azt írta, arról beszélgettek, hogy a kónyi önkormányzatnál általuk észlelt törvénytelenségekre fel kell hívniuk a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik