Belföld

“Új alkotmányhoz a jószándék kevés”

Egy volt alkotmánybíró szerint a kormánypárt bolsevik felfogásban alkotmányoz.

Kilényi Géza volt alkotmánybíró szerint Orbán Viktor tanácsadó testületének felkérése olyan, mintha a szívátültetést fogorvosokra vagy történészekre bíznák. Mint azt az ATV-nek mondta, az alkotmányozáshoz a jószándék kevés, nem árt ismerni egyrészt az előzményeket, másrészt az európai országok gyakorlatát.

Kilényi Géza sajnálatosnak tartja, hogy Magyarország az egyike azon európai államoknak, ahol a legkönnyebb az alkotmányt megváltoztatni, ugyanis egyetlen feltétel van, a minősített többség. Mint mondta: a demokratikus országok túlnyomó többsége inkább két-három akadályt állít, amit a szakmai zsargonban úgy mondunk, kétparlamentes alkotmányozást folytat.

“Az alkotmány nem a hatalomban lévők alkotmánya, hanem az egész népé, ezért a minél szélesebb támogatói bázis biztosítására kell törkedni. Hiszen ciklusonként megváltozhat az állampolgárok pártpreferenciája”. Szerinte “nincs nagyobb bűn, mint amikor egy személy testére szabják, vagy egy éppen fennálló történelmi szituációhoz igazítják az alaptörvényt.”

Kilényi Géza tipikusan bolsevik felfogásnak nevezte azt a véleményt, hogy azért nincs szükség népszavazásra, mert „mi vagyunk a nép választott küldöttei”. Mint mondta, néhány száz ember ne gondolja, hogy felhatalmazást kapott bármire a néptől, mert “parttalan felhatalmazás sehol sincs”.

Az államfő – szerinte – önálló hatalmi tényező, “pártok fölött álló sui generis intézmény”. Kilényi Géza úgy véli, a köztársasági elnök nem azért köztársasági elnök mert egy kedves szépfiú, valakinek szólnia kellett volna Schmitt Pálnak, hogy nem mondhat olyat, hogy “nem akar a törvényhozás kerékkötője lenni, hanem inkább motorja”,

Ajánlott link:

Bolsevik felfogásban alkotmányoz a Fidesz (ATV)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik