Belföld

Orbán: most jön a nagy mozdulat

Metaforákban bővelkedő, konkrétumoktól mentes beszédet mondott Orbán Viktor a Fidesz kampánynyitóján. Megtudhattuk: most jön a nagy mozdulat, ami Magyarországot egyedül sikeressé teheti.

Egy éve a kilátástalan apátia országa volt Magyarország. Ma más ország vesz minket körül, elszántságot látok az emberek szemében – az első erőpróbákat sikeresen kiállók elszántságát – kezdte beszédét a Fidesz pénteki budapesti kampánynyitó rendezvényén Orbán Viktor.

A választás tétjéről szólva azt mondta: „Ismét nagy erőpróba jön, a következő három hétben a sikerért keményen meg kell dolgoznunk, mint mindig mindenért.” Ennek szellemében, és a túlzott önbizalom ellen új szabályt is állított a Fidesz jelöltjeinek: e szerint a múlt sikereiből, a jelen felméréseiből nem szabad semmilyen következtetést levonni.

#script type=”text/javascript” src=”http://www.fidesz.hu/videoembed/fihuembed.php?Meret=1&Media=9873&Width=300&Height=225″>#/script#

„Az áprilisi siker titka, hogy megfogalmaztuk, mi a tét: a magyarok akkor a mélyreható változásra szavaztak. Most a tét az, hogy a lefektetett, szilárd alapokon fel tudjuk-e építeni Magyarországot. Most jön a nagy mozdulat, ami példátlan erőfeszítést igényel, amihez mindenkinek össze kell kapaszkodnia, mint áprilisban” – mondta Orbán Viktor. „Ha ez nem sikerül, legyengülünk” – villantotta fel a nagy mozdulat szomorú alternatíváját a kormányfő.

„Ez most nem a kételkedés ideje; ha ez most sikerül, Magyarország belátható időn belül erős és sikeres lesz” – vélte a kormányfő. „Lassan az az elképzelés alakul ki az emberben, hogy csak egyetlen nagy néppárt van, amelyikre rá lehet bízni az ország dolgait. Az országnak ránk van szüksége.” – mondta, majd beszédét a hagyományos „Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” – felkiáltással zárta.

Kósa és Tarlós is beszélt

1141 polgármester-jelöltünk van, nem férünk be sehova – mondta a kampánynyitó rendezvény elején Kósa Lajos. Könnyű az MSZP-nek, csak 195 polgármesterrel küzd; igazán figyelemre méltó, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen mélyre jutottak – mondta Debrecen polgármestere, a Fidesz kampányfőnöke. A politikus a párt jelöltjeinek azt mondta: városukban adják át a kormány devizahiteleseken segíteni kívánó törvényjavaslat pontjait, amelyek közül kiemelte: javasolják, hogy a jelzálog értékénél ne lehessen magasabb az adós tartozása.

A rendezvényen felszólaló Tarlós István főpolgármester-jelölt a 4-es metró legnagyobb hibájának azt nevezte, hogy szigetszerűen fog működni, nem lehet összekapcsolni más, kötöttpályás közlekedési eszközökkel. A politikus szerint Budapest súlyosan eladósodott, tönkretették kórházi infrastruktúráját, nemzetközi összevetésben is kevés a zöldterülete; mindezekért a várost 1994 óta vezető MSZP-SZDSZ-koalíció felelős. Tarlós István a budapesti szolidaritás erősítését, a közbiztonság javítását ígérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik