Belföld

Megbüntetnék Szilvásyt

Mindenképpen szankcionálni kellene azt, ha valaki a meghívás ellenére nem jelenik meg egy adott bizottság ülésén - véli a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság fideszes elnöke.

Gulyás Gergely már szerdán kijelentette: nem csak a parlamentáris demokráciát, de az alkotmányt is megsértette az MSZP, illetve Szilvásy György azzal, hogy a volt titokminiszter a szocialista párt döntésére hivatkozva nem jelent meg a 2002 és 2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság ülésén szerdán. Emlékeztetett, az alkotmány kimondja, hogy „az országgyűlési bizottságok által kért adatokat mindenki köteles a rendelkezésükre bocsátani, illetőleg köteles előttük vallomást tenni”.

Ha valaki ma a meghívás ellenére nem jelenik meg egy bizottság ülésén, szankció nélküli jogsértést követ el. Ezt törvénymódosítással lehetne orvosolni – mondta Gulyás Gergely.

Az albizottsági elnök több nemzetközi példát is említett. Az Egyesült Államokban végrehajtandó szabadságvesztésre is ítélhetik azt, aki nem tesz eleget egy bizottsági meghallgatásnak. Hangsúlyozta azonban, hogy ennél „finomabb lehetőségek is vannak, hiszen egy gyakorló képviselő esetén akár ugyanolyan szankciót is lehetne fűzni a bizottságtól való távolmaradáshoz, mint amilyet például a vagyonnyilatkozat leadásának elmulasztásához fűz a törvény. Vagyis nem gyakorolhatja a képviselői jogait, nem tud szavazni, nem kap fizetést.
A politikus rámutatott, a kérdésben politikai döntésre van szükség. Úgy, ahogyan most van, nincs rendben, mindenféleképpen kellene valamilyen szankciót fűzni a távolmaradáshoz – mondta Gulyás Gergely. Felhívta azonban a figyelmet arra, „nem biztos, hogy rohanni kell”, az “aktuálpolitikai jogalkotás” ugyanis sohasem jó. A szándék az, hogy egy új házszabály megalkotásánál – ha lesz ilyen – vagy a jelenlegi házszabály revíziója során mindezt figyelembe vegyék. A házszabály viszont csak az országgyűlési képviselőkre kötelező, vagyis ha mindenkire nézve kötelezővé akarják tenni, akkor ezt más törvényben kell meghatározni – közölte.

Az albizottság munkájával kapcsolatban megjegyezte, Szilvásy Györgyöt várhatóan még egy alkalommal meghívják majd. „Nekem más jogi lehetőségem nincs” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik