Belföld

Felmentették a bántalmazással vádolt rendőröket

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 09. 10. 16:24

Az ügyészség azzal vádolt két egyenruhást, hogy 2006 szeptemberében egy már súlyosan sérült férfit bántalmazott. A per folytatódik.

A vád szerint a rendőrök a Rákóczi útról előállított, akkor már bordatörést szenvedett férfit bántalmaztak a VIII. kerületi rendőrkapitányságon. A vádhatóság képviselője azt kérte, hogy a két rendőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétsége és védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett súlyos testi sértés kísérletének bűntette miatt mondja ki bűnösnek a bíróság.

Elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság egyetértett azzal, amit a rendőrök védője előadott a perbeszédében, vagyis kimondta: a sértettet két vagy három rendőr bántalmazta, de azt kétséget kizáróan nem lehetett megállapítani, hogy a vádlottak követték volna el a bűncselekményt.

A bíró utalt az ellentmondásos tanúvallomásokra, amelyekből indoklása szerint nem lehet a történteket pontosan meghatározni, mert nagyon sok volt az eltérő momentum: mind időben, mind a bántalmazás formáját tekintve más-más hangzott el a tanúk részéről. Másként emlékeztek a helyszínre, az előállítottak számára, a rendőrök számára, ruházatára és nemére.

Külön kitért a bíró arra is, hogy több olyan tanúvallomást is hallhattak, amely nem egyezett a sértett által elmondottakkal. Így volt olyan tanúvallomás, amelyben a nyilatkozó a bántalmazók számát több személyben jelölte meg, mint maga a sértett. Ezeket az állításokat a sértett mindig pontosította, így a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy nincs oka kételkedni a sértett szavahihetőségében, és ez alapján leszögezte azt is, hogy a sértettet nem a bosszúvágy hajtotta, amikor a rendőrökre vallott.

Mindezt a – tárgyaláson végig orvosi maszkot viselő – sértett nem hallotta, mert az indoklás közben felállt, elnézést kért, majd rosszullétre hivatkozva távozott a tárgyalóteremből.

Az ítélet nem jogerős, mert bár a vádlottak és védőik tudomásul vették a döntést, az ügyészség képviselője a bűnösség megállapításáért és büntetés kiszabásáért fellebbezett. A per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.