Belföld

Népszavazással döntene a parkolásról az LMP

A párt szerint egységes rendszerre lenne szükség Budapesten.

Az LMP azt szeretné, ha az október 3-i választás után hivatalba lépő fővárosi önkormányzati testület népszavazást írna ki az egységes budapesti parkolási rendszer megteremtésének érdekében – mondta el csütörtöki, Hanzély Ákossal közösen tartott sajtótájékoztatóján a párt főpolgármester-jelöltje.

Jávor Benedek a Nyugati téren rendezett sajtótájékoztatón úgy értékelte, hogy a fővárosi parkolási rendszer átláthatatlan.

Az esetleges népszavazás sikeressége érdekében Schiffer András frakcióvezetővel és Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettessel közösen olyan törvénymódosító javaslatot nyújtottak be a parlament elé, amely egyfelől megnehezítené, hogy az önkormányzatok zárt üléseket rendelhessenek el, másfelől könnyítené a helyi referendumok feltételeit.

Ha javaslatukat elfogadnák, akkor a jövőben az országos népszavazáshoz hasonlóan a helyieknél is elegendő lenne az érvényességhez, ha a választók 25 százaléka ugyanúgy voksol.

Jávor Benedek a parkolási rendszer átláthatatlanságára utalva felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugati tér különböző területei három különböző önkormányzat, az V., a VI., és a XIII. kerület parkolási cégeihez tartoznak. Véleménye szerint egy népszavazás megfelelő eszköz lenne arra, hogy rábírja a kerületeket az egységesítésre.

Hanzély Ákos hangsúlyozta, hogy az LMP elkötelezett a nyilvánosság és az átláthatóság megteremtésének ügyében. A párt fővárosi listájának negyedik helyezettje elmondta, hogy négy parkolási társaságnál is rákérdeztek azok bevételeire, és terveik szerint, ha mindenhonnan megkapják a választ, azokat ismertetik a nyilvánossággal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik