Belföld

MSZP: a Fidesz megfélemlít

Az MSZP kampányfőnöke szerint gyakorlatilag a zsarolás és a megfélemlítés vált az önkormányzati választások kapcsán a Fidesz legfőbb kampányeszközévé.

Szanyi Tibor szerdai, budapesti, Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölttel közösen, a Fidesz székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján a hétvégén napvilágot látott, Kónyban készült hangfelvétel kapcsán felszólította a Fideszt, hogy tisztázzák, hogy be akarják-e vonni és ha igen, akkor hogyan a hatóságokat a saját kampányukba.

Szanyi Tibor azt kérte a Fidesz vezetőitől, ne csak elhatárolódjanak az esettől, de szólítsák fel jelöltjeiket, hogy hagyják abba azokat a praktikákat, amelyekkel a legkülönbözőbb fenyegetés és zsarolás tárgyává teszik a nem fideszes jelölteket.

A stop.hu vasárnap tett közzé egy hangfelvételt, amelyen helyi fideszes politikusok arról beszélnek, hogy számvevőszéki vizsgálattal kellene kiütni posztjáról a falu polgármesterét. Az internetes újság beszámolója szerint a helyi fideszes polgármesterjelölt és a képviselőjelöltek megbeszélésen az hangzott el, hogy „a mostani ÁSZ-vezető a Fidesz embere. Mindenki most kopogtat nála, minden polgármesterjelölt, hogy az előző szocit valamivel meg kéne zsarolni. Két-három évre visszamenőlegesen kérnek csak vizsgálatokat”.

A portál Németh Marica fideszes polgármesterjelöltnek tulajdonítja a kijelentést: „gyerekek, ha nem tudjuk megfogni, elbukunk, meg kell fogni ÁSZ-vizsgálattal.” Ágoston Tamás mindehhez hozzáteszi: „egy általános ÁSZ-vizsgálat legyen lefolytatva Kónyban, ugyanis nem volt még nálunk ilyen sem az elmúlt években”. Érdekes, hogy arra figyelnek a képviselőjelöltek, hogy az ÁSZ-vizsgálat ne tíz évre visszamenő legyen, hiszen akkor még ők voltak hatalmon, ahogy egyikük minderre rámutat – jegyezte meg a cikkben a Stop.hu.

A két fideszes politikus hétfői közleményében azt írta, hogy az önkormányzat működésében „általunk észlelt valószínűsíthető törvénytelenségekre fel kell hívnunk a figyelmet”.

„Sajnáljuk, hogy ezt a kérdést az elhangzottak szerint közelítettük meg, de szándékunk tiszta, hiszen önkormányzati képviselőként kötelességünk is a közpénzek törvényes felhasználásának biztosítása, és szükség esetén a jogállam törvényességéért felelős intézményeinek tájékoztatása. Erről a jogunkról és kötelességünkről a jövőben sem kívánunk lemondani” – írták.

Szanyi Tibor hétfői sajtótájékoztatóján viszont úgy ítélte meg, hogy a kónyi eset csak a „jéghegy csúcsa”, mert az MSZP „az ország minden tájékáról” olyan jelzéseket kapott saját jelöltjeitől, hogy mindenkit, aki a Fidesz ellen indul, a „legkülönbözőbb nyílt vagy kevésbé nyílt fenyegetések érték”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik