Belföld

Építési törvényt sértenek a hajléktalanok

A Belügyminisztérium eltökélt szándéka, hogy rendet teremt a közterületeken, mert álláspontjuk szerint a szociálisan nehéz helyzetbe került embereken nem azzal lehet segíteni, hogy megengedik nekik ezeknek a helyeknek az elfoglalását - közölte a tárca sajtóosztálya.

„A szociális gondok ilyen irányú kezelése a probléma szőnyeg alá söprését jelentette idáig, amelyen mi változtatunk” – tették hozzá.

A Belügyminisztérium közleménye arra a már a több médiumban is ismertetett döntésre adott magyarázatot, melynek értelmében kitiltanák az utcáról a hajléktalanokat. Az építési törvény a tárca honlapján megjelent, tervezett módosítása szerint ugyanis szabálysértést követ el és megbírságolható lesz az, aki a közterületet nem arra a célra használja, amelyet a jogszabály meghatároz, hanem például ott lakik vagy ott alszik.

Keddi közleményében a tárca hangsúlyozta: „jogos állampolgári elvárás, hogy például az aluljárók kulturált állapotúak, szabadon átjárhatóak legyenek”.

Hozzátették, hogy javaslatuk szerint jogszabályi háttér is segíti majd az önkormányzatokat a közösségi tereik rendben tartására. Az önkormányzatok kötelessége, hogy gondoskodjanak a szociálisan hátrányos állapotban élő emberekről, ehhez pedig az illetékes állami intézmények segítséget nyújtanak – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik