Belföld

Átláthatatlan maradt a kampányköltés

Szigorúbb szabályozást javasol a nemzetközi korrupcióellenes szervezet magyar tagozata.

Az Alexa Noémi (képünkön) által vezetett Transparency International (TI) Magyarország szerint átláthatatlanok az önkormányzati választások kampányköltései. “A kormány eddig csak szimbolikus lépéseket tett a párt- és kampányfinanszírozás rendbetételére” – állítja a szervezet.

A Transparency International javasolja a pártok beszámolási kötelezettségeinek szigorúbb szabályozását, a kötelező kampányszámla bevezetését, az ellenőrző intézmények hatáskörének bővítését. “A korrupció visszaszorításához csak az átláthatóság és az elszámoltathatóság törvényi biztosítása jelenthet garanciát”.

A korrupcióellenes szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzati választásoknál a pártok korlátlanul költekezhetnek. A szervezet a parlamenti pártok kampányainak becsült kiadását a választások után ezúttal is közzéteszi a www.kepmutatas.hu oldalon.

A Transparency International szerint elgondolkodtató, hogy a pártok a kampányra adott keret átlépésével már a Parlamentbe is úgy jutottak be, hogy törvényt sértettek. Az is a kérdés, miért hoznak olyan törvényeket, amelyeket ők maguk is képtelenek betartani.

A TI szerint azonban a legnagyobb gond, hogy nem tudni pontosan, milyen forrásból teremtik elő a pártok kampánypénzeket, kik támogatják őket, nem tudni, hogy valójában milyen a párt pénzügyi háttere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik