Belföld

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP

Az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordult, mert véleménye szerint alkotmánysértő a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításával létrehozott intézményrendszer és finanszírozási rendszer, valamint a jogszabály számos más paragrafusa.

Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő – a Mandur Lászlóval közösen tartott – keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy alkotmányellenesnek, a sajtószabadságot sértőnek tartják a jogszabályt a létrehozott új intézményrendszer és a közszolgálati média új finanszírozási rendszere miatt, valamint a törvény visszamenőleges megszüntetését kérik, mert szerintük ellentmond a jogalkotási törvénynek is.

A törvény a szocialisták szerint a médiatanácsban és kuratóriumokban “a korábbi kiegyensúlyozottság elvét feladva egyoldalú, vagy kizárólagos kormánybefolyást biztosít”. Az a tény, hogy a miniszterelnök embere vezeti médiatanácsot, azt mutatja, hogy a sajtó sokszínűsége és a véleményszabadság erős korlátokba fog ütközni – hangoztatta.

Lendvai Ildikó úgy látja: az új intézményrendszer azáltal is súlyosan sérti a sajtószabadságot és az Alkotmánybíróság korábbi határozatait, hogy a testületek tagjait és vezetőit kilenc évre “betonozza be”.

Az MSZP álláspontja szerint a jogszabály sérti az alkotmánynak a sajtó függetlenségéről és szabadságáról, illetve az állampolgárok hiteles tájékoztatáshoz való jogáról szóló passzusait. Sérti továbbá az Alkotmány 7. paragrafusát, amely a magyar parlament által elfogadott nemzetközi szerződések szellemét és betűjét nevezi betartandónak – jelentette ki, hozzátéve: ez a törvény az uniós irányelveket és jogszokásokat is sérti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik