Belföld

Meghalt az Afganisztánban megsérült magyar katona

Kolozsvári György (1973-2010)

Ő volt az a katona, aki két hete az afganisztáni támadásban életveszélyesen megsérült. A támadásnak Kolozsvári György a második magyar áldozata, egy katonanő, Pappné Ábrahám Judit azonnal meghalt. Mindannyian egy kocsiban utaztak, egy páncéltörő találta el járművüket. Két másik bajtársuk súlyos sérüléseket szenvedett.

A zászlóst, az afganisztáni orvtámadás legsúlyosabb sérültjét a világszínvonalú orvosi ellátás sem menthette meg, a repesz ütötte sebek végzetesnek bizonyultak. A 37 éves hivatásos tiszthelyettes reggel halt meg a Honvédkórházban, ahol 24 órás ügyeletben küzdöttek életéért – tudatta a honvédelmi tárca.

Kolozsvári György halálával négyre emelkedett a az Afganisztánban elesett magyar katonák száma. Kolozsvári György temetéséről később intézkednek, Benkő Tibor vezérkari főnök a katona halálát követően összehívta a Központi Kegyeleti Bizottságot, amely javasolhatja a honvédelmi miniszternek az elesett katona hőssé nyilvánítását. Mint ismert, Pappné Ábrahám Juditot halála után hadnaggyá léptették elő, és hősi halottá nyilvánították.

Kolozsvári György 1973. december 22-én született, Pápán. Katonai szolgálatát 1996-ban őrmesterként kezdte, három évvel később törzsőrmester, majd főtörzsőrmester lett. 2007-ben léptették elő zászlóssá. A tatai dandár lövész zászlóaljában, a 3. lövész századnál szolgált, majd az alakulat vezénylő zászlósa lett.

Kolozsvári Györgyöt kiváló fizikai képességekkel, nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkező, fogékony, nyitott embernek ismerték bajtársai.
Afganisztánban 2007-ben, a Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) 2. váltásával járt először. Három alkalommal is kitüntették a Békefenntartásért szolgálati jellel. Megkapta a Szolgálati Érdemjel Bronz fokozatát, de teljesítményét számos alkalommal pénzjutalommal is elismerték.
Rátermettségét külszolgálatban is több alkalommal bizonyította. Járt Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik