Belföld

Hősi halottá nyilvánítanák a lelőtt rendőrt

Harminc napja van az ORFK-nak arra, hogy eldöntse, eleget tesz-e a Független Rendőr Szakszervezet kérésének, miszerint hősi halottá nyilvánítanák az alsóörsi rendőrgyilkosság áldozatát - írta a Népszava.

Hétfőn levélben fordult az országos rendőrfőkapitányhoz a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) az augusztus 4-én Alsóörsön meggyilkolt Gamauf János főtörzsőrmester hősi halottá nyilvánítása ügyében. A hősi halottá nyilvánításról ugyanis elsősorban az ORFK dönt, és amennyiben úgy ítélik meg, továbbítják a Belügyminisztériumhoz, illetve a belügyminiszterhez.

Gamauf Jánost nem sokkal tragédiája után Pintér Sándor belügyminiszter szolgálati halottá nyilvánította, a halálának körülményei miatt ugyanis “nem áll fenn a hősi halottá való nyilvánítás, hiszen szolgálat közben, de nem rendőri tevékenysége, vagyis az intézkedés miatt érte a halálos lövés.”

Az elutasítás igazi oka azonban az volt – miként azt a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) közölte -, hogy a hírek szerint szerelmi kapcsolat állt fenn a feltételezett gyilkos és a lelőtt rendőr között. Ez azonban nem bizonyult igaznak, ezért kezdeményezte Gamauf halála megítélésének felülvizsgálatát az FRSZ.

A jövő héten esedékes Rendőrségi Érdekegyeztető Tanácsülésen is téma lesz az ügy – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik