Belföld

Önkormányzati adósság-nyilvántartást javasol Kósa

Az MJVSZ a nagyvárosok adóssághelyzetéről már elkészített egy gyorsjelentést.

Az önkormányzatok fizetési kötelezettségeinek nyilvántartását egységesítő módszer kidolgozását kéri a kormánytól Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke. A politikus hangsúlyozta: az általa vezetett szövetség a nagyvárosok adóssághelyzetéről már elkészített egy gyorsjelentést, amelyet át kíván nyújtani az önkormányzati finanszírozással foglalkozó államtitkárnak.

Kósa szerint a dokumentum azért készült el, mert a választási kampány elején “rendkívül kétséges megalapozottságú” adatok kerültek nyilvánosságra az önkormányzatok gazdasági helyzetéről.

A témában jelenleg sokféle szempont alapján készülnek felmérések, az új, egységes módszer bevezetése után már nem lehetne megtéveszteni a választókat a “legkülönbözőbb, látszólag valóságos statisztikákkal” – emelte ki a fideszes országgyűlési képviselő.

Hozzátette: mivel nincs egységes szempontrendszer, nehéz megítélni, hogy az elmúlt 8 év költségvetési politikája “mekkora lyukat ütött” az önkormányzatok gazdálkodásán; teljes adósságállományuk feltételezhetően “nem haladja meg az ezermilliárd forintot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik