Belföld

Mit ígért a kormányfő Kötcsén?

Nagy csatát, minden idők legalacsonyabb adókulcsát, segítséget a devizahiteleseknek.

Eltérő megfogalmazásban, de lényegében így summázhatóak a napilapok írásai a kormányfő Kötcsén, a polgári pikniken elmondott beszédéről.

A Magyar Nemzet szerint Orbán Viktor azt mondta, még idén meg kell tenni mindent, ami a gazdaság 2011-es beindításához szükséges, mivel erre egy év múlva már nem lesz lehetőség. Ezt csak olyan harcban lehet megvívni, amely hatással lehet a kormánypártokra és parlamenti frakcióikra is – tette hozzá. Mint mondta: az új alkotmányhoz is kétharmados többség kell, ezért a “megtépázott költségvetési vita után” tavaszig erre is sort kell keríteni, mivel ezt követően “olyan konfliktusok lesznek, amelyek az elfogadtatás képességét is folyamatosan gyengíteni fogják”.

A Népszabadság szerint a miniszterelnök közölte: 2011-ben a legfontosabb a gazdasági növekedés beindítása, ennek kell mindent alárendelni. Ezért a megfelelő megállapodásokat meg kell kötni. Azt Orbán Viktor nem mondta, hogy akivel megállapodást köt a kormány, az az IMF lenne – emelte ki a lap.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy az új politika kétharmados többsége mögött a polgári középosztály és az alacsonyabb státusú tömegek szövetsége áll – ezt már a Magyar Hírlap írja. Az újság úgy tudja, hogy egy kérdésre a miniszterelnök azt válaszolta: nem egykulcsos adót, hanem minden idők legalacsonyabb adókulcsát vezetik be. Ezzel senki nem jár rosszabbul: az alacsonyabb keresetűek fizetésükből sokkal kevesebbet adóznak majd, mint a gazdagabbak.

Orbán Viktor ismét bírálta jegybankot és vezetőjét, amiért szerinte kampányt folytatott a devizában történő eladósodás mellett, és nyomás alá helyezték azokat a bankokat, amelyek nem akartak ebben részt venni. Szerinte a nemzeti bank vezetését és elnökét a legsúlyosabb szociális, politikai felelősség terheli a mostani helyzetért. Közölte: meghosszabbítják az áprilisig tartó kilakoltatási moratóriumot, lehetővé teszik az előtörlesztést, és pénzügyi konstrukciókat ajánlanak fel a hitelezőknek és a hiteleseknek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik