Belföld

Ki tudott Bajnai 14 milliárdos felajánlásáról?

Simicskó szerint még a szakminiszter sem tudott a csapaterősítésről. Az MSZP szerint még Simicskó is tudott róla.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök állítólag még Szekeres Imrével, az előző honvédelmi miniszterrel sem egyeztetett, mielőtt megtette volna az afganisztáni csapaterősítésről szóló felajánlását az Egyesült Államokban – mondta Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

Szerinte felelőtlen volt, amit Bajnai Gordon tett, hiszen ennek a 200 fős felajánlásnak sem a technikai, sem a személyi sem az anyagi háttere nem állt rendelkezésre. Erre a célra 5,2 milliárd forint volt elkülönítve, a csapaterősítés teljes összege viszont 14 milliárd forint. A kormányváltásnál derült ki, hogy semmilyen fedezet nincsen a hiányzó 8,8 milliárd forintra a költségvetésben – mondta.

Varga Mihály még vasárnap este, a Hír TV Kontraszt című műsorában arról beszélt, hogy körülbelül hatvan, a költségvetést terhelő tétel került elő “nem várt meglepetésként” az előző kormányzat időszakából a miniszterelnök tárcalátogatásai során. Példaként említette a Bajnai Gordon által tett “nemes gesztust”.

Az MSZP a kijelentésre úgy reagált: Bajnai Gordon miniszterelnök a katonai vezetéssel egyeztetett, a honvédelmi miniszter által jóváhagyott tervet képviselte az Egyesült Államokban tett látogatása során, azt a tervet, amelyet előzetesen a mai kormánypártok honvédelmi szakértőivel, Lázár Jánossal és Simicskó Istvánnal is egyeztettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik