Belföld

Fideszes jelöltek számvevőszéki vizsgálattal zsarolnának?

Egy hangfelvétel szerint kónyi fideszes képviselőjelöltek az Állami Számvevőszéket használnák szocialista ellenfeleik lejáratására.

A STOP hírportálon vasárnap délután megjelent cikkhez csatolt hangfelvétel szerint egy kónyi fideszes polgármester-aspiráns és képviselőjelöltek megbeszélésen az hangzott el, “a mostani ÁSZ-vezető a Fidesz embere. Mindenki most kopogtat nála, minden polgármesterjelölt, hogy az előző szocit valamivel meg kéne zsarolni. Két-három évre visszamenőlegesen kérnek csak vizsgálatokat”.

A portál által Németh Marica fideszes polgármesterjelöltnek tulajdonított kijelentés szerint “gyerekek, ha nem tudjuk megfogni, elbukunk, meg kell fogni ÁSZ-vizsgálattal.” Ágoston Tamás mindehhez hozzáteszi: “egy általános ÁSZ-vizsgálat legyen lefolytatva Kónyban, ugyanis nem volt még nálunk ilyen sem az elmúlt években”. Ezt, mint elhangzik, Gyopáros Alpár képviselő és hivatali elődje, Áder János kapcsolatrendszerén keresztül intéznék.

Hétfői közleményében a két helyi fideszes politikus azt írja, arról cseréltek eszmét, hogy az önkormányzat működésében általuk észlelt “valószínűsíthető törvénytelenségekre fel kell hívnunk a figyelmet”.

“Sajnáljuk, hogy ezt a kérdést az elhangzottak szerint közelítettük meg, de szándékunk tiszta, hiszen önkormányzati képviselőként kötelességünk is a közpénzek törvényes felhasználásának biztosítása, és szükség esetén a jogállam törvényességért felelős intézményeinek tájékoztatása. Erről a jogunkról és kötelességünkről a jövőben sem kívánunk lemondani” – írják.

Egyben leszögezik, hogy sem Gyopáros Alpárt, sem Áder Jánost a vizsgálat kezdeményezésével és lefolytatásával kapcsolatban nem keresték meg, és nevük említését ebben az összefüggésben sajnálatosnak tartják, ezért megkövetik őket. “A szabálytalanságokra állampolgári bejelentés útján fogjuk felhívni az illetékes hatóságok figyelmét” – zárul a közlemény.

Molnár Csaba, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke a harmadik Magyar Köztársaság húszéves történetében is páratlan zsarolási kísérletnek nevezte a felvételen elhangzottakat. Szerinte “a hangfelvétel arról is szól, az egész ország területén lennének ilyen kísérletek”; a történet nem csupán politikailag megengedhetetlen magatartást rejt magában, de akár a büntető törvénykönyv egyes rendelkezéseibe is ütközhet.

“Úgy tűnik, hogy egy alaposan megtervezett, gátlástalanul megszervezett, alvilági módon konspirált akcióról van szó” – értékelt sajtótájékoztatóján a politikus, aki szerint a kísérlet olyan politikusok, polgármesterek ellen irányul, akik nem voltak hajlandóak – akár többszöri megkeresés ellenére sem – Fidesz-színekben indulni, “vagyis fenyegetés a demokratikus baloldallal szemben, fenyegetés a független polgármesterekkel szemben, és ennélfogva – ez talán a legfontosabb – fenyegetés az egész magyar demokratikus renddel szemben”.

A “tervezett, szervezett, konspirált” politikai lejáratás eredményeként pedig egy olyan polgármestert buktattak volna el, aki húsz éve sikeresen irányítja települését; ezt mutatja, hogy Aller Imre a két és fél ezres községben ezernél is több ajánlószelvényt kapott – tette hozzá.
Megjegyezte: ha érdemben nem képes cáfolni a történteket, akkor távoznia kell a közéletből Gyopáros Alpárnak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, de akár az Állami Számvevőszék elnökének is.

Aller Imre a sajttájékoztatón arról beszélt: hosszabb ideje zajlik kampány ellene; másfél éve “ki kellett menekítenie” 12 éves, “céltáblává vált” gyermekét a helyi általános iskolából, a tavaszi választások után konkrét üzenetet kapott, amikor alpolgármesteri hivatalát narancsokkal díszítették fel, majd őt rágalmazó, névtelen levelek keringtek a településen.

A Fidesz hétfőn elhatárolódott a hangfelvétel tartalmától, illetve szereplőitől: Kósa Lajos alelnök hangsúlyozta, elutasítják ezt a magatartást, és szó se lehet arról, hogy bárki befolyásolja az ÁSZ vizsgálati menetrendjét. Hozzátette: a felvételen hallható személyeket nem a Fidesz, hanem a kormánypárttal választási együttműködésben álló Összefogás Kónyért nevű szervezet jelölte a választásra, pártja azonban a fentiek miatt hivatalosan is megtiltja a Fidesz nevének, illetve logójának felhasználását a szervezet számára.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Gyopáros Alpár (Fidesz) cáfolta, hogy az üggyel összefüggésben beszélgetett volna a felvételen hallható jelöltekkel.

Hétfőn délután közleményben reagált az Állami Számvevőszék is: azt írják, az ÁSZ csak az Országgyűlésnek és a törvényeknek van alárendelve, és a saját ellenőrzési terve szerint végzi a munkáját. A közlemény szerint szerint indokolt esetben lehetőség van az ellenőrzési terv módosítására.

A számvevőszék elnöke országgyűlési határozat alapján köteles ellenőrzést végezni, “egyéb évközi bejelentés” alapján pedig az elnöknek mérlegelési joga van, hogy figyelembe veszi-e a kérést, módosítja-e az ellenőrzési tervet, vagy egy már betervezett vizsgálat ellenőrzési programját egészíti-e ki. Az ÁSZ az ellenőrzéseit a korábban megszokott módon, szigorú szakmai standardok alapján végzi. Munkáját és figyelmét a törvények betartásának ellenőrzésére szenteli – írják.

AJÁNLOTT LINKEK:

Botrány: egy hangfelvétel szerint a Fidesz az ÁSZ-szal zsarolja ellenfeleit a kampányban (STOP)

Behálózták volna a megyei főügyész-helyettest is (NÉPSZAVA online)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik