Belföld

100 napja Orbán nem kért 100 napot

Elemzők szerint a következő 100 nap a legnagyobb kérdés.

Egyelőre csak találgatni lehet, mit mond majd holnap Orbán Viktor kormánya első 100 napjáról. A minapi kötcsei beszéd alapján ugyanakkor elemzők szerint sejteni lehet, hogy sem az új alkotmányról, sem a költségvetésről nem árul el konkrétumokat a miniszterelnök.

Ennek Bauer Tamás közgazdász szerint egyszerű a magyarázata: még maga Orbán Viktor sem tudja, mi lesz a költségvetéssel, az új alkotmányról pedig a kormányfő nem beszél.

„Az önkormányzati választásokra is úgy megy a Fidesz, hogy nem mond semmit arról, hogy mit akar az önkormányzati választások után a most megszerzendő helyi hatalmával, azt sem árulta el, hogy mit akar az országos hatalmával” – mondta Bauer az ATV-nek.

A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű, hiszen Orbán Viktor Kötcsén egyértelművé tette: az ország fizetőképességének fenntartásáért mindent megtesz. Ez sokak szerint ezermilliárdos megszorítást jelenthet, ha valóban a gazdasági növekedés beindítása a legfontosabb.

Az elhangzottak alapján valószínűsíthető, hogy kemény intézkedésekre lehet számítani jövőre, és fideszes lobbiérdekek is sérülhetnek a 2011-es költségvetés elfogadásakor. A kormányfő – az orbanviktor. hu szerint – ennek fényében határozta meg a polgári jobboldal feladatait.

Márpedig ez alapján nem kétséges – állítják elemzők, hogy a kabinet hamarosan kénytelen lesz bejelenteni, mégsem lehet a költségvetési hiány terhére ösztönözni a gazdasági növekedést. Ennek előjele lehet Urbán László interjúja a Magyar Nemzetben.

Erre utalnak a Morgan Stanley elemzői is, akik szerint az IMF új hitelprogramja tökéletes eszköz lehet Magyarországnak. A 2008-ban felvett magyar IMF-hitel idén októberben jár le, a kormány pedig azt közölte, hogy nem tervezi annak meghosszabbítását.

Közben azonban az Orbán-kormány új lehetőséget kapott a Valutaalaptól. Nem is kell nagyon módosítani retorikáján, hiszen a kondíciók alapján az új hitel olyan, mintha Magyarországra lenne szabva.

Mint korábban megírtuk, az ezredforduló óta egyetlen magyar kormány indulása sem volt zökkenőmentes a gazdasági hitelesség szempontjából. Nagy a különbség azonban abban, miként teljesítettek az első 100 napban, a megelőlegezett befektetői bizalomhoz képest.

Politikai elemzők szerint nem is az a kérdés, hogy mi történt eddig, hanem az, hogy október 3-a, vagyis az önkormányzati választások után,a Fidesz változtat-e korábbi üzenetein és ígéretein, hiszen a kabinet eddig az igazán konfliktusos döntéseket elnapolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik