Belföld

A Jobbiknak és az LMP-nek is sikerült

Eldőlt, hogy csak a parlamenti pártok (a Fidesz és a KDNP esetében a két párt közösen) indítanak főpolgármester-jelöltet az október 3-ai önkormányzati választáson. A Fővárosi Választási Bizottság vasárnap késő délutáni ülésén nyilvántartásba vette a Jobbik és az LMP jelöltjeit is, akiknek sikerült összegyűjteniük a szükséges számú érvényes ajánlószelvényt.

Ez azt jelenti, hogy a szavazólapon a szocialista Horváth Csaba és a Fidesz-KDNP színeiben induló Tarlós István mellett várhatóan szerepel majd a jobbikos Staudt Gábor és az LMP-s Jávor Benedek neve is.

Utóbbiakat az FVB vasárnap nyilvántartásba vette, mert összegyűjtötték az induláshoz szükséges 28.150 érvényes ajánlószelvényt.

Staudt Gábor leadott szelvényei között 32.769 érvényeset találtak, míg Jávor Benedek esetében 30.390-et. Előbbi 33 ezer, utóbbi 31 ezer ajánlószelvényt adott le pénteken a Fővárosi Választási Irodán, ahol a feladattal megbízott köztisztviselők a hétvégén ellenőrizték az ajánlások érvényességét.

A mintegy 3 ezer ajánlószelvényt összegyűjtő Kétfarkú Kutya Párt jelöltje azonban nem indulhat a városvezetői posztért, mert a leadott és érvényes ajánlások messze nem voltak elegendőek.

A „kétfarkú kutya” így még a korábbi, fél százalékos bejutási küszöbben is „megbotlott” volna, mert főpolgármester-jelöltjük, Victora Zsolt mindössze 2.499 érvényes ajánlást kapott.

A viccpárt egyébként korábban azt nyilatkozta, hogy további 100 ezer ajánlószelvényüket „ellopták a talicskájukról”, – persze emiatt nem tettek feljelentést.

Főpolgármester-jelölt az lehet, akit a főváros választópolgárainak két százaléka ajánlott. A korábbi választásokon még elegendő volt, ha valaki a fővárosi választók fél százalékának ajánlását megszerezte, ezt a „küszöböt” emelte az új országgyűlés négyszer magasabbra.

Mivel Budapesten 1 407 470 választásra jogosult szerepel a névjegyzékben, a főpolgármester-jelölt állításához 28 150 érvényes ajánlás volt szükséges.

Az ajánlószelvények gyűjtése és a jelöltek bejelentési lehetősége pénteken délután négy órakor lejárt. Akik eddig nem adtak le megfelelő számú érvényes ajánlószelvényt, azok nem indulhatnak a négy hét múlva vasárnapra kiírt önkormányzati választáson.

A választási bizottságoknak most vasárnap kell határozatot hozniuk arról, nyilvántartásba veszik-e a jelölteket (akiknek az ajánlószelvényeit pénteken adták le a választási irodákhoz). A bizottságok határozatai ellen két napon belül jogorvoslatot lehet benyújtani, majd újabb két nap áll rendelkezésre a bíróság előtti felülvizsgálati kérelem benyújtására.

Budapest új főpolgármestere az lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja az október 3-ai önkormányzati választáson. E posztot az előző öt ciklusban a szabad demokrata Demszky Gábor töltötte be, aki húsz év után csak néhány hónapja lépett ki pártjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik