Belföld

Csodák, megpróbáltatások és kihívások ezrei várnak a fiatalokra

A nemzeti erőforrás miniszter szerint új csodák, de megpróbáltatások, kihívások ezrei is várnak az első évfolyamos hallgatókra.

Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője az orvosi egyetem 241. tanévnyitó ünnepségén arról szólt a tanulmányaikat kezdőknek, hogy új csodák, de megpróbáltatások, kihívások ezrei is várnak rájuk. Hangsúlyozta: az eredményes munkához szükséges az újdonság “nyitott elmével és szívvel” való befogadása, “hogy lelkiismeretes, igaz emberek lehessünk”.Réthelyi Miklós méltatta az egyetemi tanárok munkáját, amelynek eredményeként az orvostanhallgatók tanulmányaik elvégzése után “tudnak adni azoknak, akik (…) gyógyulást várnak”. A miniszter hangsúlyozta: a hallgatók érezni fogják, hogy a több mint kétszáz éve létező orvosi egyetemen “ismerős arcok, a tudást átadni kívánó jóakarat, és ezer meg ezer új impulzus veszi majd körül” őket.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke köszöntő beszédében arról szólt, hogy a tudás versenyképessége nem csupán erősíti, hanem minősíti is azt a gazdaságot, amely a tudáson nyugszik. “Ma stabil kormányzati többséggel egyedülálló lehetőség nyílhat arra, hogy a kormány következetes tudománypolitikával jelentősen javítsa az ország tudományos és ezen keresztül gazdasági versenyképességét” – jelentette ki. Az MTA elnöke aláhúzta: csak akarat kérdése, hogy növeljék az oktatási, kutatási és fejlesztési ráfordításokat, ám ezek “hatékony tisztességes, a céloknak megfelelő felhasználását nekünk kell megvalósítanunk”, és “mindenkinek (…) a maga eszközeivel kell hozzájárulnia a megújuláshoz”.

Pálinkás József rámutatott: a fejlett világ igazi problémája nem a termékek és szolgáltatások hiánya, hanem a technikai képességeinkkel lépest tartani nem tudó erkölcsi fejlődésünk hiányosságai. “A tudományos fejlődés nem oldja meg minden problémánkat”, mert “szinte minden nagy társadalmi problémánk erkölcsi eredetű” – hangsúlyozta. “Nem tüntethetjük fel értékes képzésnek az igénytelen tréninget, tudományos eredménynek a gyenge utánzást”, és “nem teremthetjük meg a gyógyításhoz szükséges forrásokat a betegségkódokkal való trükközéssel” – fogalmazott. “Nincs alku akkor, amikor hivatásról és erkölcsről van szó” – hangoztatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik