Belföld

“A rendőrség nagy verést kapott” a tv-székház ostromakor

A BRFK korábbi közbiztonsági főkapitány-helyettese szerint a rendőri vezetés nem számított ilyen jellegű támadásra.

Meghallgatta a 2006-os őszi zavargásokat vizsgáló parlamenti albizottság Lapid Lajost, a BRFK korábbi közbiztonsági főkapitány-helyettesét. A korábbi főrendőr, Morvai Krisztina EU-parlamenti képviselő kérdésére azt mondta, hogy a tv-székház ostromakor “a rendőrség nagy verést kapott”.

A 2006 őszén történtekről készült három, a rendőrség munkáját értékelő jelentés közül az úgynevezett nyilvános Ignácz-jelentést saját bevallása szerint Lapid Lajos el sem olvasta, mint fogalmazott, azért nem, mert azt neki nem is adták oda. A meghallgatáson a volt főrendőr elmondta: szakmai hibákat ő is lát, például hogy nem volt elegendő felszerelés, illetve elegendő mennyiségű rendőr, sőt a vízágyúk bevetésének körülményei sem voltak megfelelőek az ostrom idején. A rendőri vezetés nem számított ilyen jellegű támadásra – tette hozzá.

Az október 23-ai rendezvény kapcsán Lapid Lajos az albizottság kérdésére elmondta, hogy a könnygáz és gumilövedékeket az ORFK-hoz tartozó Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) kezelte, a BRFK-nak nem voltak ilyen eszközei. A korábbi főrendőr elmondása szerint voltak rendőri túlkapások, noha ők a parancsnokokkal kiadatták az utasítást, hogy törvényes módon lépjenek fel a rendőrök. Arra a kérdésre, hogy ő maga rendelt-e el vizsgálatot a tapasztalt rendőri túlkapások kapcsán, Lapid Lajos azt mondta, hogy ez nem az ő kompetenciája volt. Mint fogalmazott: a bevetett rendőrök nagy része REBISZ-es volt, ez a szervezeti egység pedig az ORFK-hoz tartozik.

Várhatóan 14 órától hallgatja meg az albizottság Gergényi Pétert, az akkori budapesti rendőrfőkapitányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik