Belföld

Vádemelés a pénzváltót meggyilkoló rendőr ellen

A volt rendőr és társai még 2009 nyarán arra szövetkeztek, hogy olyan arab pénzváltókat fognak kirabolni, akik valószínűleg nem tesznek feljelentést.

Az ügyben a volt rendőr és kilenc társa ellen nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség.

2009. július 30-án este Kőbányán az akkor még rendőrként dolgozó férfi három emberrel megtámadott egy egyiptomi férfit a lakása előtt. Előtte megfigyelték a férfit, és részletes támadási tervet dolgoztak ki. A pénzváltó könnyebben megsérült, a támadók 7,5 millió forint értékű valutát vittek el tőle.

2009. december 10-én reggel a rendőr öt másik társával egy XVIII. kerületi panelház lépcsőházában támadott meg egy ott lakó arab pénzváltót, mikor az éppen elhagyta a lakását. A támadásban közvetlenül csak a rendőr és még egy ember vett részt, a többiek a menekülési útvonalat biztosították. Az áldozatuk egy késsel védekezett, megsebesítette a rendőrt és önmagát is védekezés közben. A rendőr ekkor a nála lévő pisztollyal közvetlen közelről fejbe lőtte a pénzváltót, aki rögtön meghalt. Ezután a halott férfi kabátjából 45 ezer amerikai dollárt vett ki, és társaival együtt elhagyta a helyszínt.

Egy nap múlva elfogták, és a Budapesti Nyomozó Ügyészség Belgrád rakparton található II. emeleti hivatali helyiségében kihallgatták. Ő közben felmérte az iroda, illetve az alatta lévő épületpárkány magasságát és helyzetét, majd rosszullétet színlelve az ablakhoz rohant. Kinyitotta az ablakot és az épület előtt parkoló rabszállító kisbuszon át az utcára ugrott, hogy elmeneküljön. Elvétette azonban az ugrást és megsérült, a rendőrök az épület előtt újra elfogták.

Az ügy kilenc vádlottja közül ketten nem a támadásokban vettek részt, hanem a pénz elrejtésében segítettek, őket bűnpártolással vádolják. Az ügyet a Fővárosi Bíróság fogja tárgyalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik