Belföld

Nincs oltás a nyugat-nílusi láz ellen

Egyedül annyit tehetünk, hogy tartózkodunk a vérszívóktól.

Csak nagyon kis százalékban okoz olyan súlyos fertőzéseket a nyugat-nílusi vírus, hogy végül kórházi ápolásra van szükség – nyugtatta meg a kedélyeket Krisztalovics Katalin járványügyi szakorvos a Klubrádióban. Talán emiatt sincs oltóanyag a betegség ellen.

A szakorvos megismételte, a fertőzések 80 %-a tünetmentesen zajlik le, ha mégis okoz tüneteket, akkor többnyire láz és izomfájdalom jelentkezik. Krisztalovics Katalin elmondta, a vírus minden évben megjelenik Magyarországon, és kora ősszel, azaz most van a szezonja.

Speciális védekezés, azaz oltóanyag nincs a nyugat-nílusi láz ellen, egyedül annyit tehetünk, hogy tartózkodunk a vérszívóktól októberig. Amíg a fagyok a szúnyogokat vissza nem szorítják, fennáll a megbetegedés veszélye – tette hozzá.

A vírus állatról emberre terjed, a szúnyog viszi át többnyire költöző madarakról. Van olyan madárfaj, amelyik nagyon érzékeny és elpusztul a vírustól – Amerikában például úgy vették észre, hogy a vírus megjelent, hogy bizonyos madarak tömegesen hullani kezdtek – mondta Krisztalovics Katalin.

Magyarországon jelenleg két beteget ápolnak kórházban nyugat-nílusi vírus okozta tünetekkel. A járványügyi szakorvos szerint a két beteg valószínűleg Magyarországon kaphatta el a vírust, a járványügyi vizsgálatok most kezdődtek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik