Belföld

Már nem “röhögnek a rendőrök arcába”

Két hete már a néhány száz forint értékű lopásért is elzárás jöhet.

Az MR1-Kossuth Rádió által megkérdezett boltosok örülnek a változásoknak – olvasható a közrádió honlapján. A tulajdon elleni szabálysértésekkel már nem a jegyzők, hanem újra a rendőrök foglalkoznak, akik szintén örülnek, hiszen a kis értékű szabálysértéseken rajtakapottak korábban – egy megyei szóvivő megfogalmazása szerint – az arcukba röhögtek.

A bírósági gyakorlat még nem egységes: Nyíregyházán négy fiatal pár száz forint értékű csokilopásért hat napot töltött fogdában, míg ugyanilyen értékű Túró Rudi lopásáért Borsodban 25 ezer forintnyi pénzbírság járt. 20 és 50 ezer forint közötti büntetést kellett fizetnie azoknak a Bács-Kiskun megyei tolvajoknak is, akik egy benzinkútról emeltek el csokikat, kulcstartókat, illetve elemeket.

Úgy tudni, Fejér megyében már gyümölcslopásért is szabtak ki elzárást, de a megkérdezett megyék többségének még nincs tapasztalata a kérdésről. A közrádiónak korábban kriminológusok azt mondták, az elzárásnak – különösen fiatalkorúak esetén – az ő véleményük szerint nincs visszatartó ereje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik